Bron: Frank Knopers
Het Russische staatsbedrijf Rosneft heeft een lading ruwe olie aangeboden die in euro’s moet worden afgerekend. Op woensdag bracht het oliebedrijf 100.000 ton ruwe olie op de markt, waarbij de euro genoemd wordt als primaire valuta om mee te betalen. De mogelijkheid om met euro’s af te rekenen werd een paar weken geleden al aangeboden, maar is nu dus de standaard geworden.
In september maakte het Russische oliebedrijf de overstap van de dollar naar de euro al bekend. Toen werd de euro nog als optie aangeboden, maar vanaf nu worden alle contracten in de Europese valuta afgerekend. In het verleden gebeurde dat nog met dollars. Een oliehandelaar zei daar tegenover Reuters het volgende over:
“Rosneft heeft recent alle nieuwe contracten voor de export aangepast naar euro’s. Rosneft had de euro eerst als één van de mogelijkheden, maar sinds afgelopen maand is het de primaire optie. We zijn daarvan op de hoogte gebracht, maar het is een zichtbare verandering.”
Rusland wil olie in euro’s
Rusland heeft al langer voornemens om olie in euro’s te verhandelen. Niet alleen omdat Europa een belangrijke afzetmarkt is voor Russische olie, maar ook omdat daarmee het valutarisico van de dollar wordt verkleind. Niet alleen valt het wisselkoersrisico weg, ook voorkomt Rusland daarmee problemen als gevolg van eventuele economische sancties van de Verenigde Staten.
Rusland voerde eerder deze zomer al gesprekken met de Europese Commissie over de mogelijkheid om de euro te gebruiken als internationale handelsmunt. Ook Europa wil de rol van de euro promoten als internationale valuta en als alternatief voor de dollar. Rusland is daarin een belangrijke bondgenoot, omdat het land de euro ook gebruikt in het handelsverkeer met niet-Europese landen. Zo wordt de euro ook steeds meer gebruikt voor de handel tussen Rusland en China.
Staatsbedrijf Rosneft is goed voor meer dan 40% van de olieproductie van Rusland. In de eerste zes maanden van dit jaar produceerde het bedrijf 45,8 miljoen ton aan olieproducten. Daarvan is ongeveer de helft bestemd voor export naar grote delen van Europa en Azië. Een groot deel van deze olie wordt voortaan dus in euro’s afgerekend.