Saoedi-Arabië is vastberaden de olieproductie hoog te houden om haar marktaandeel te verdedigen, zo bericht de Financial Times. Dit besluit komt vier weken voor de eerstvolgende OPEC vergadering, die op 4 december in Wenen zal plaatsvinden. De directeur van Saudi Arabian Oil Company (Aramco) heeft geen signalen gekregen dat de olieproductie verlaagd moet worden en daarom stemt het bedrijf de productie af op de vraag vanuit de markt.
In november 2014 werd het oliekartel van de OPEC doorbroken, omdat Saoedi-Arabië niet bereid was haar productie te verlagen. Daardoor zakte de olieprijs van het kunstmatig hoog gehouden niveau van $115 per vat naar een door vraag en aanbod bepaalde evenwichtsprijs van minder dan $50 per vat. In het verleden beperkte Saoedi-Arabië de olieproductie, zodat de prijzen hoog bleven en dure investeringen in diepzee olie en schalie olie rendabel bleven.
Die tijd is definitief voorbij, nu het Arabische land weigert aan het kartel te gehoorzamen. Tot grote teleurstelling van olieproducenten elders in de wereld, die niet kunnen concurreren met de overvloed aan goedkope olie uit het Midden-Oosten en Iran. De verwachting dat de olieprijs nog jaren laag blijft heeft ertoe geleid dat heel veel projecten niet zijn uitgesteld, maar compleet van de agenda geschrapt zijn.
“Voor olieproducenten werd een kostprijs van $100 per vat niet als een risico gezien. Maar nu bestaat deze verzekering die gratis werd aangeboden door Saoedi-Arabië niet meer”, zo verklaarde Khalid al-Falih van Aramco tegenover de Financial Times.
Politiek gedreven besluit
Het besluit om de olieprijs niet langer kunstmatig hoog te houden lijkt vooral politiek gedreven te zijn, want ook Saoedi-Arabië voelt de impact van de lage olieprijs in haar portemonnee. Door dalende opbrengsten is het overschot op de begroting omgeslagen in een tekort van maar liefst 20% en moest het land voor het eerst sinds lange tijd weer naar de kapitaalmarkt om geld te lenen.
Saoedi-Arabië verwacht dat de olieprijs ergens rond 2017 weer zal stijgen richting de $70 tot $80 per vat, mits de wereldwijde vraag naar olie aantrekt en de opgebouwde voorraden weer weggewerkt kunnen worden. Veel analisten denken dat de olieprijs nog lang laag zal blijven, omdat de wereldeconomie minder sterk groeit dan eerder gedacht werd en omdat grondstoffen in een neerwaartse prijscyclus zitten.
De vraag die naar boven komt is waarom Saoedi-Arabië niet langer een hoge olieprijs wil verdedigen. Het land is van oudsher een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten en is al sinds 1973 een belangrijke steunpilaar voor het dollarsysteem. Het is in het belang van de Verenigde Staten dat de olieprijs hoog blijft, want dat garandeert een structurele vraag naar dollars in de rest van de wereld. Waarom zouden de Saudi’s daar niet meer aan mee willen werken?
Lees ook: