Saoedi-Arabië verlaagt olieprijs

De olieprijs blijft maar dalen, maar dat is geen enkel probleem voor een land dat zo goedkoop olie uit de grond kan halen als Saoedi-Arabië. Zo verlaagt Saudi Arabian Oil Co. (Aramco) haar olieprijs voor de Amerikaanse markt, in een poging haar marktaandeel op peil te houden. Als gevolg van de toegenomen olieproductie uit schalie gesteente heeft de VS minder olie nodig uit het buitenland, tot ongenoegen van producenten in het Midden-Oosten. Met een nieuwe prijsverlaging zet het land de olieproducenten in de VS onder druk, omdat de kostprijs van schalie-olie hoger is dan die van ruwe olie uit Saoedi-Arabië.

Prijzenoorlog

Er is een ware prijzenoorlog aan de gang op de oliemarkt, want ook landen als Irak, Iran en Koeweit verlaagden eerder al hun olieprijzen. Ook wordt er veel meer olie op de markt gebracht dan nodig is. Niet alleen in de Verenigde Staten stijgt de olieproductie, maar ook in landen als Libië en Iran. De OPEC-landen brachten in de maand oktober gezamenlijk 30,97 miljoen vaten olie op de markt, het grootste volume in veertien maanden tijd. Het aanbod van olie stijgt sneller dan de wereldwijde vraag en dat suggereert dat de prijzen de komende tijd onder druk zullen blijven staan. De OPEC-landen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 40% van de wereldwijde olieproductie.

Bij de huidige olieprijs van $77 per vat draaien Amerikaanse producenten van schalie-olie nog steeds zwarte cijfers. Pas bij een olieprijs beneden de $60 per vat is het niet lucratief meer om de productie verder op te schroeven en pas bij een prijs van $50 per vat zal de productie van schalie-olie in de VS daadwerkelijk teruglopen. De volgende grafiek uit 2010 laat de gemiddelde kostprijs van een vat olie zien in verschillende landen. Saoedi-Arabië kan van alle landen in het Midden-Oosten het goedkoopst olie produceren, daar is de kostprijs gemiddeld $20 per vat.

Lees meer over de olieprijs:

cost_of_production_vs_quantity_production_2010

Kosten van de productie van een vat olie in verschillende landen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo