Hoe bewaar je edelmetalen?

Ben je in het bezit van goud of zilver? Dan hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat deze edelmetalen een behoorlijke waarde vertegenwoordigen. Reden genoeg om het op een veilige plek te bewaren. Als je dit niet doet, is de kans groter dat ze meegenomen worden bij een inbraak. Maar hoe kun je je edelmetalen het beste bewaren? In deze tekst lichten we 3 opties uit.

1. Investeer in een kluis

Als je edelmetalen thuis wilt bewaren, kun je het beste investeren in een kluis. Het grote voordeel van een kluis is dat je deze kunt vergrendelen. Voor het ontgrendelen heb je vaak zowel een sleutel als een code nodig. Berg jij je edelmetalen hierin op? Dan is de kans klein dat een inbreker ermee aan de haal gaat. Bespaar vooral niet op een kluis, want je wilt er niet eentje kopen die weinig weegt. Je edelmetalen liggen dan weliswaar achter slot en grendel, maar een inbreker kan mogelijk de hele kluis meenemen.

2. Verstop ze in huis

De goedkoopste manier om edelmetalen te bewaren is door ze in huis te verstoppen. Sommige mensen verstoppen het in de sokkenlade of het nachtkastje, maar dat kun je beter niet doen. Dit zijn vaak de plekken waar een inbreker als eerste kijkt. Verstop ze liever in alledaagse objecten. Heb je bijvoorbeeld een lege crackerdoos? Dan is dit een prima verstopplek voor baren, munten of sieraden. Niemand verwacht dat hier iets waardevols in zit, waardoor je edelmetalen veilig zijn. 

3. Sla ze buitenshuis op

Omdat goud kopen al duur genoeg is, heb je misschien geen geld meer over voor een kluis. Vind je het ook niet prettig om je edelmetalen thuis te verstoppen? Sla ze dan buitenshuis op. Vroeger kon je hiervoor bij een bank terecht. Zij sloegen edelmetalen op in een grote kluis, waardoor je zeker wist dat het er veilig was. Veel banken bieden deze dienst tegenwoordig alleen niet meer aan.

Wie zijn goud of zilver toch buiten de deur op wil slaan, kan bij particuliere bedrijven terecht. Zij stellen hun kluis ter beschikking voor edelmetalen. Jouw goud en/of zilver is hier veilig, maar je maakt er wel kosten voor. Je huurt immers een deel van de kluis en daar hangt een prijskaartje aan. Bij sommige particuliere bedrijven ben je bovendien verplicht om een verzekering af te sluiten. Buitenshuis goud opslaan kan hierdoor behoorlijk duur worden.

Verkoop je edelmetalen

Wordt er de laatste tijd veelvuldig ingebroken in de buurt? Of vind je het geen fijn idee om spullen van grote waarde in huis te hebben? Dan wil je de edelmetalen misschien liever niet langer in je bezit hebben. In dat geval kun je ervoor kiezen om ze te verkopen. Voor goud en zilver verkopen kun je je het beste richten tot een goudexpert. Ga hier langs met je edelmetalen en laat ze taxeren. Stuur goud en/of zilver in ieder geval nooit op. Edelmetalen kunnen zoekraken en bovendien loop je het risico dat je er nooit meer iets van hoort.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *