Hoeveel goud bevat de FIFA World Cup beker?

Donderdag vindt de aftrap van het WK in Brazilië plaats, een toernooi waar de hele wereld naar uit heeft gekeken. De winnaar krijgt niet alleen eeuwige roem, maar mag ook de originele FIFA World Cup wereldbeker vasthouden. De gouden beker die omhoog wordt gehouden door de winnaar van het WK werd in 1973 gemaakt door de Italiaan Silvio Gazzaniga, zo blijkt uit dit document op de website van de FIFA. De beker is 36,8 centimeter hoog en heeft bij de voet een diameter van 12,5 centimeter.

Bijna 5 kilo goud

De World Cup beker bevat 6,175 kilogram aan 18 karaat goud, wat een netto gewicht van bijna 5 kilogram oplevert, om precies te zijn 4.927 gram zuiver goud. Omgerekend naar de goudprijs van vandaag is dat een bedrag van €147.480. Dat is het bedrag dat de tien best betaalde voetballers in minder dan een week verdienen.

De winnaar van elk kampioenschap krijgt helaas geen volledig gouden beker mee naar huis. In plaats daarvan krijgen ze een vergulde replica. Het origineel wordt na afloop van het WK weer veilig opgeborgen door de FIFA.

De FIFA World Cup beker bevat bijna 5 kilo goud

De FIFA World Cup beker bevat bijna 5 kilo goud (Afbeelding via Dhakatribune)

Frank Knopers

Frank Knopers schrijft sinds 2011 voor Marketupdate. In zijn vrije tijd zit hij vaak op de racefiets.