Houd deze belastingdienst-zaken bij, anders kun je problemen krijgen

Als je ondernemer bent of gaat worden, dan is het belangrijk om te weten welke zaken je voor de belastingdienst moet bijhouden. Niet alleen om problemen te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat je alle aftrekbare kosten declareert. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet weten.

  1. Je moet een administratie bijhouden

De belastingdienst verlangt van ondernemers dat ze een administratie bijhouden. Dit betekent dat je alle inkomsten en uitgaven moet bijhouden. Je moet dus alle facturen bewaren en noteren wanneer je geld uitgeeft of ontvangt.

  1. Je moet aangifte doen

Elk jaar moet je aangifte doen bij de belastingdienst. Dit doe je door een aangiftebiljet in te vullen en op te sturen. Je moet hierin alle inkomsten en uitgaven vermelden. Op basis daarvan berekent de belastingdienst hoeveel belasting je moet betalen.

  1. Je moet je facturen bewaren

Als je facturen uitschrijft, moet je deze minimaal 7 jaar bewaren. Dit geldt voor alle facturen, of het nu gaat om inkomsten- of uitgavenfacturen. Als je geen facturen kunt overleggen, kan de belastingdienst ervan uitgaan dat je geen ondernemer bent en je daarom geen aftrek van kosten toestaan.

  1. Je moet btw aangeven

Als je btw betaalt, moet je dit aangeven bij de belastingdienst. Dit doe je door een btw-aangifte in te vullen. Je moet hierin alle btw-betalingen vermelden. Op basis daarvan berekent de belastingdienst hoeveel btw je moet betalen. Betaal je deze btw niet, dan kan de belastingdienst je een flinke boete opleggen.

  1. Je moet je kilometerregistratie bijhouden

Als je voor je werk veel met de auto moet reizen, dan kun je de kosten hiervan aftrekken. Je moet dan wel een kilometerregistratie bijhouden. In deze registratie noteer je hoeveel kilometer je rijdt en voor welk doel. Op basis daarvan kun je de kosten aftrekken van je aangifte. Als je geen kilometerregistratie kunt overleggen, kan de belastingdienst ervan uitgaan dat je de kosten niet hebt gemaakt en je daarom geen aftrek toestaan.

  1. Je moet een kasboek bijhouden

Als je een bedrijf hebt, moet je een kasboek bijhouden. In dit kasboek noteer je alle geldstromen die binnenkomen en weer vertrekken. Dit geldt voor alle betalingen, ontvangsten en uitgaven. Het kasboek is belangrijk om alle inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken.

  1. Je moet jouw bankafschriften bewaren (of in kunnen laten zien)

Als je geld op de bank hebt staan, moet je het bankafschrift bewaren. Dit geldt ook voor andere beleggingen, zoals aandelen of obligaties. Als je deze beleggingen verkoopt, moet je het afschrift bewaren. Op basis van dit afschrift kan de belastingdienst namelijk zien hoeveel winst je hebt gemaakt.

  1. Je moet een jaarverslag maken

Als je een bedrijf hebt, moet je een jaarverslag maken. Dit is een overzicht met alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. Je moet dit verslag aan de belastingdienst opsturen. Het jaarverslag is belangrijk om alle kosten inzichtelijk te maken.

  1. Je moet een balans opstellen

Als je een bedrijf hebt, moet je een balans opstellen. Dit is een overzicht van alle activa en passiva. Op basis van deze balans kan de belastingdienst zien hoe gezond je bedrijf is.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *