Argentinië wil inflatie beteugelen met prijscontrole supermarkten

We hebben in het verleden al vaker gezien dat overheden naar prijscontrole grijpen om een hoge inflatie te verhullen. Omdat er aan de fundamentele oorzaken van de inflatie niets gedaan wordt is het slechts een kwestie van tijd voordat deze opgeworpen barrière beslecht wordt door het 'inflatiespook'. De Argentijnse overheid mikt nu op twee maanden van stabiele prijzen, wat er daaa zal gebeuren blijft onduidelijk.

Supermarkten als Walmart, Carrefour, Coto, Jumbo, Disco en andere ketens zullen de prijzen twee maanden stabiel houden, zo lezen we op de website van de Washington Post. Samen hebben deze ketens, die een akkoord hebben gesloten met secretaris Guillermo Moreno van handel, een marktaandeel van ongeveer 70%. De minister wil dat klanten de kassabonnetjes in de gaten houden en klagen als ze voor de datum van 1 april merken dat de prijs van een bepaald product gestegen is. 

Uit peilingen blijkt dat de hoge inflatie inmiddels de grootste zorg is van de Argentijnse consument. Officieel is de inflatie 'slechts' 10%, maar het feit dat vakbonden vragen om een loonsverhoging van 20% suggereert dat de inflatie veel hoger is dan dat. Econome Soledad Perez Duhalde van consultancybureau abeceb.com voorspelde maandag dat de prijscontrole slechts effect heeft op de korte termijn en dat soortgelijke maatregelen uit het verleden in Argentinië gefaald hebben. Consumenten moeten volgens haar niet vreemd opkijken als blijkt dat supermarkten hun voorraden minder gaan aanvullen en hun assortiment gaan versoberen.

Overheidsuitgaven

Een effectievere manier om de inflatie in toom te houden is volgens haar “het terugdringen van de overheidsuitgaven, die mogelijk worden gemaakt door een expansie van de monetaire basis”. Daaaast pleit ze voor een betrouwbare en transparante berekeningsmethode voor de inflatie. Een interessante uitspraak, want in feite kunnen we dezelfde trend waaemen in de Verenigde Staten, Engeland en Japan, waar een substantieel begrotingstekort wordt gedicht met de geldpers van de eigen centrale bank. Wat Perez Duhalde nu zegt over de situatie in Argentinië zou men in de toekomst waarschijnlijk ook kunnen zeggen over deze drie 'ontwikkelde' economieen. De VS slaagt er nog steeds in haar inflatie te exporteren naar het buitenland, een privilege dat ze te danken heeft aan de status van wereldreservemunt. Kon ze dat niet, dan hadden we waarschijnlijk al lang een soortgelijke prijscontrole gezien in Amerikaanse supermarkten.

De overheid kwam maandag met deze prijscontrole, de eerste werkdag nadat het IMF Argentinië formeel op de vingers tikte vanwege het publiceren van dubieuze macro-economische data. Het IMF heeft Argentinië nog tot september de tijd gegeven om haar inflatiecijfers en andere macro-economische data te verbeteren tot de inteationale standaarden. Als het land daar in november nog steeds niet aan kan voldoen zal ze uit het IMF gezet worden.

Kritiek

President Cristina Feandez en haar minister Hean Lorenzino van Economische Zaken reageerden dit weekend met een stroom aan beschuldigingen richting het IMF. Ze zeiden dat de schuldencrisis in Argentinië in 2001 heeft aangetoond dat de cijfers van het IMF niet geloofwaardig zijn. Ook deelden ze hun mening dat het IMF meer kwaad dan goed doet in de Europese schuldencrisis, door het belang van banken te laten prevaleren boven het belang van economisch herstel.

Tegelijkertijd liet Lorenzino weten dat de Argentijnse overheid in het derde kwartaal van dit jaar een nieuwe inflatieberekening zal toepassen, net op tijd voor de deadline die het IMF gesteld heeft. Volgens de Argentijnse minister van Economische Zaken is de 'censuur' van het IMF niet zomaar een vergissing. “Het is een duidelijk voorbeeld dat de organisatie landen ongelijk behandeld en dubbele standaarden hanteert ten aanzien van bepaalde landen”, aldus Lorenzino. Argentinië zal volgens hem blijven werken aan het verbeteren van haar statistieken, conform de inteationale standaarden.

Nieuwe enquête

“Later dit jaar zal er een nieuwe enquête gehouden worden onder de Argentijnse bevolking, waarmee we het uitgavenpatroon van Argentijnse huishoudens in het hele land in kaart kunnen brengen”. Hieruit zal een nieuwe berekening voor de prijsinflatie volgen, een berekening waar technische experts van het IMF mee akkoord zijn gegaan.

Goudprijs in pesos

Ook als we de goudprijs gebruiken als arbiter om de inflatie vast te stellen komt Argentinië bijzonder slecht uit de bus. In ongeveer acht jaar tijd steeg de goudprijs in de Argentijnse peso met 636%. Dat is veel meer dan de prijsontwikkeling van goud van de afgelopen tien jaar in US dollar (345%), de euro (254,27%), het Britse pond (364%) en de Japanse yen (258%).

Goudprijs in Argentijnse peso is in minder dan 10 jaar tijd met ruim 636% gestegen (Bron: Goldprice)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *