Centrale banken kopen meer aandelen

Gary Smith van BNP Paribas heeft het afgelopen jaar met 103 centrale bankiers gesproken over diversificatie van de valutareserves, zo schrijft Bloomberg. “Als valutareserves groeien neemt ook de druk om te diversifieren toe. Morgen zullen centrale banken niet niet allemaal aandelen hebben, maar het is wel de richting die we op gaan”, aldus Smith. Beheerders van de buitenlandse reserves van centrale banken zoeken alteatieven voor het aanhouden van staatsobligaties, omdat het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, de Bank of Japan en de Bank of England de rente op schuldpapier naar een extreem laag niveau gebracht heeft.

Bloomberg meldt dat centrale banken alleen in de afgelopen tien jaar ongeveer $8,5 biljoen aan hun reserves hebben toegevoegd, meer dan ze nodig hebben voor dagelijkse transacties. Centrale banken houden valutareserves aan die ze makkelijk van de hand kunnen doen, zodat ze de reserves kunnen gebruiken om de waarde van hun munt te verdedigen. Er zijn nu zoveel reserves dat centrale banken naar alteatieven beginnen te kijken.

QE

Sinds 2008 is het landschap dramatisch veranderd. De Federal Reserve zette de geldpers aan en daaa volgde ook de Bank of England met een eigen QE-programma. De Zwitserse centrale bank verraste de markt door een plafond in te stellen voor de waarde van haar munt ten opzichte van de euro. Om een grens van 1,20 Franc per euro te verdedigen moest ook de Swiss National Bank de geldpers aanzetten. Ook Japan kon de verleiding niet weerstaan en trok eerder dit jaar alle registers open met een nieuw stimuleringsprogramma. De wereldwijde monetaire verruiming (quantitative easing) ondermijnt de waarde van valuta en daarmee de waarde van de staatobligaties die op de balans staan. De rente op deze obligaties is in veel gevallen al lager dan de inflatie.

 

Aandelen

Een enquete onder zestig centrale bankiers, die gezamenlijk $6,7 biljoen aan reserves beheren, bracht aan het licht dat bijna de helft bereid is meer risico’s te nemen door het lage rendement op obligaties. Veertien centrale bankiers hebben al aandelen gekocht of hebben plannen om dat binnen vijf jaar te gaan doen. De vraag om aandelen te kopen is nog niet eerder aan centrale bankiers gesteld in een dergelijke enquete.

“Ik zie dat andere centrale banken aandelen kopen of dat overwegen”, aldus Jan Schmidt van de Tsjechische centrale bank. De in Praag gevestigde centrale bank heeft vanaf 2008 tot en met nu 10% van haar totale reserves van $44,4 miljard omgezet in aandelen, net als de Zwitserse centrale bank. De Bank of Japan maakte onlangs bekend dat haar portefeuille van aandelen in 2014 verdubbeld zal zijn tot omgerekend $35,2 miljard. Ook de Israelische centrale bank kocht vorig jaar voor het eerst aandelen en heeft inmiddels 3% van haar reserves omgezet in aandelen van Amerikaanse bedrijven. De Bank of Korea begon vorig jaar Chinese aandelen te kopen en heeft inmiddels 5,7% van haar totale reserves hierin gestopt. Het gaat om een portefeuille van $18,6 miljard.

De valutareserves groeiden het afgelopen jaar met $734 miljard tot een record van $10,9 biljoen. Dat is ongeveer 20% van de wereldwijde  aandelenmarkt, die Bloomberg schat op een marktwaarde van $55 biljoen.

Volgens Matthey Beesley van Henderson Global Investors Holding is het een logische keuze van centrale banken om in aandelen te stappen. “Aandelen zijn bezittingen die het langste stand zullen houden. Als het dividendrendement hoger is dan het rendement op staatsobligaties is de keuze voor aandelen een logische”, zo verklaarde hij op 18 april tegenover Bloomberg. Aandelen uit de S&P 500 index bieden gemiddeld een dividendrendement van 2,2%, terwijl een 10-jaars Treasury maar 1,69% oplevert.

Goud?

Opvallend genoeg rept Bloomberg in haar artikel geen woord over goud, terwijl dat toch één van de meest prominente reserves is van een centrale bank. Het edelmetaal is de olifant in de kamer. De ultieme diversificatie voor valutareserves, omdat fysiek goud voor haar waarde niet afhankelijk is van de valuta. Aandelen en obligaties zijn beide genoteerd in een bepaalde valuta, terwijl een goudreserve daar los van staat. Wat Bloomberg niet zegt is dat steeds meer centrale banken spreiding aanbrengen door goud te verzamelen en dat tegen de actuele marktwaarde op de balans te zetten.

Centrale banken begeven zich steeds meer op de aandelenmarkt

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *