De relatief vreedzame protestbeweging Occupy Wall Street heeft inmiddels wereldwijd voet aan de grond gekregen. Het initiatief, dat zich in enkele weken verspreidde van New York naar heel Amerika, ktijgt nu ook aanhang in de rest van de wereld. Ook in diverse Europese en Aziatische steden worden soortgelijke 'Occupy' bewegingen opgezet, met als doel een vuist te maken tegen alles wat er mis is in het huidige financiële en economische systeem. De beweging is gebaseerd op een gevoel van onvrede onder de bevolking, dat veel verschillende redenen weet te vinden om de straat op te gaan. Vooral de hoge werkloosheid onder jongeren vormt een probleem in landen als Spanje, Griekenland en Italië.
Veel demonstranten weten heel goed dat er iets niet klopt in ons huidige financiële systeem, maar ze weten niet allemaal de vinger op de gevoelige plek te leggen. Sommige demonstranten in de 'Occupy' beweging vinden dat de overheid moet ingrijpen om alle misstanden op te lossen, terwijl anderen juist weer de oorzaak leggen bij falend beleid van de overheid. Ook zijn er veel demonstranten die hun woede richten op het financiele systeem, dat banken moet ondersteunen met publiek geld. Al met al een zeer interessante ontwikkeling, maar wel één die snel uit de hand kan lopen. In Rome werd eerder deze week de ingang van een bankgebouw bezet door een groepje studenten, maar dit weekend zagen we de relatief vreedzame demonstratie opeens omslaan in rellen. Spandoeken en leuzen maakten plaats voor stenen en brandbommen toen de politie verscheen om de demonstratie uit elkaar te drijven.
Onderstaande beelden laten een beeld zien dat we vooral kennen van Griekenland. Van het vreedzaame protest is weinig meer over, nu de relschoppers de kans zien om – vrij anoniem – tegen de politie te knokken. De rellen in Rome brengen ons in elk geval niet dichter bij een oplossing, dus laten we hopen dat de situatie niet verderuit de hand loopt.