Marketupdate wenst u fijne feestdagen toe!

Het jaar loopt bijna op zijn einde en dat betekent dat het tijd is om de balans op te maken. Wat is er het afgelopen jaar weer veel gebeurd op de financieel markten. Zo enthousiast als de aandelenmarkt uit de startblokken kwam, zo somber werd de stemming aan het einde van het jaar. De beurscorrectie in februari was snel vergeten, maar aanhoudende onzekerheid over de handelsoorlog, de Italiaanse begroting en de Brexit deed het sentiment veranderen. Ook ging de Amerikaanse centrale bank door met het verhogen van de rente, waardoor de dollarliquiditeit opdroogde.

Het effect van de renteverhogingen werden als eerste gevoeld in landen als Turkije en Argentinië, waar de valuta hard onderuit ging tegenover de dollar. Een vlucht van kapitaal richting de Verenigde Staten bracht verschillende opkomende markten in de problemen. Door de sterke dollar werd krediet schaarser en duurder, het tijdperk van goedkoop geld was opeens voorbij.

Een lange tijd leek de Amerikaanse aandelenmarkt ongevoelig voor de problematiek elders in de wereld. Sterker nog, de Dow Jones en de S&P 500 braken in september en oktober het ene na het andere record. Beleggers zagen Amerikaanse aandelen als veilige haven, omdat deze in dollars genoteerd staan en meer rendement opleverden dan obligaties.

Toch bleek ook de Amerikaanse beurs niet immuun voor de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve. In oktober begonnen ook de de Verenigde Staten de aandelenkoersen te dalen. In amper drie maanden tijd verloor de S&P 500 bijna 20% van haar waarde, terwijl de FAANG aandelen in een bear market terechtkwamen. Beleggers maken zich zorgen over een verdere stijging van de rente en een afname van de economische groei. Bankaandelen lijken hier het meest onder te lijden. De marktwaarde van veel grote banken ligt inmiddels ruim beneden de boekwaarde.

Burgers gaan de straat op

Een andere zorgelijke ontwikkeling van dit jaar zijn de grootschalige demonstraties in Frankrijk, die nu ook over lijken te waaien naar andere landen. En hoe zeer we het geweld en de vernielingen moeten veroordelen, we kunnen er niet onverschillig naar blijven kijken. Er is een fundamenteel probleem dat de Westerse democratieën raakt en dat is het probleem van een dalend vertrouwen van de burger in de politiek (en de media).

De overheid komt steeds minder op voor de belangen van de burger en volgt steeds meer haar eigen agenda van globalisering. Tegelijkertijd wordt de belastingdruk alsmaar verder opgevoerd en worden de vrijheden van burgers verder ingeperkt. In steeds meer onderdelen van de economie werpt de overheid zich op als verdeler van de welvaart, die het geld van de een afpakt om het aan de ander te geven. Wie de geschiedenis van de vorige eeuw bestudeerd heeft weet dat er uit dit beleid zelden iets goeds is voortgekomen.

De onderliggende trend waar de beweging van de gele hesjes uit voortgekomen is zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Integendeel, zodra we de neergaande fase van de kredietcyclus bereiken zal de sociale onrust alleen maar verder toenemen. We leven wat dat betreft in bijzonder interessante en spannende tijden!

Ondanks dit ietwat sombere verhaal wens ik alle lezers van Marketupdate fijne feestdagen en een heel voorspoedig en gezond 2019 toe!

Frank Knopers

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!




Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *