Marktneutraal beleggen met swap arbitrage obligaties.

Profiteren van verschillen in marktrentes tussen verschillende brokers. Dat is de essentie van de swap arbitragestrategie. Het is door het marktneutrale karakter ideaal voor beleggers die streven naar risicomijding of diversificatie. De swap arbitrage strategie wordt op zowel op de forex als de goudmarkt toegepast.

Swaprentes bestaan al langer in de valutahandel. Het zijn rentes die worden betaald of ontvangen voor het aanhouden van posities op de interbancaire valutamarkt van de ene dag op de andere. Brokers wereldwijd hanteren hiervoor niet altijd exact dezelfde rentepercentages. Swap arbitrage heeft als doel om te profiteren van die verschillen in swaprentes (ofwel rollover kosten) bij brokers.

Hoe werkt de swap arbitrage strategie? Elke avond wordt de dag van vandaag op de wereldwijde valutamarkt door brokers administratief gesloten. Op dat moment worden alle transacties die open zijn van vandaag naar morgen doorgerold. Dit wordt ook wel het rollover moment genoemd.

Marktneutrale strategie 

Swap arbitrage maakt gebruik van dit rollover moment. Belangrijk hierbij zijn algoritmes. Het algoritme van een beleggingsfonds merkt een positief verschil op in swaprentes tussen twee brokers. Bij de ene broker wordt op dat moment direct gekocht en bij de andere broker wordt er tegelijkertijd verkocht. Het fonds gaat dus zowel long als short tegelijk. Bij de ene broker moet het hiervoor een rente betalen, maar bij de andere broker ontvangt het hiervoor een rente. Als de som der rentes positief is, ontvangt het fonds een vergoeding voor het aanhouden van de positie.

Door deze transactie vervolgens zo lang mogelijk door te laten rollen wordt elke dag met 0% marktrisico een positieve swaprente ontvangen. Hierdoor lopen de beleggers geen marktrisico: het fonds koopt en verkoopt immers hetzelfde instrument gelijktijdig en voor dezelfde prijs en hoeveelheid. Of de markt nu daalt of stijgt, het geld van de beleggers is hierdoor volledig voor deze schommelingen gedekt.

In de eerste paar dagen maakt de belegger wel zogeheten spreadkosten. De spread is de kostprijs van elke transactie uitgevoerd door de belegger op de markt. Enkele rollover fees zijn nodig om deze kosten ongedaan te maken.

Bewezen trackrecord

“De beleggingsstrategie swap arbitrage heeft een bewezen trackrecord”, zegt Panayiotis Christodoulou, bestuurder van het Amsterdamse Circle Fund. Zijn onderneming biedt beleggers sinds oktober vorig jaar ook de mogelijkheid te profiteren van de swap arbitrage strategie middels obligaties.

Beleggers kunnen via de obligaties van Circle Fund een vaste rente van maximaal 11 procent krijgen, al naar gelang de looptijd. De rente wordt per kwartaal uitgekeerd. Aan het eind van de looptijd (1, 2, 3, 4 of 5 jaar) krijgt de belegger zijn geld terug of kan hij de looptijd verlengen. Er zijn geen emissiekosten.

Toezicht

Het toezicht van de obligatie-uitgifte door Circle Fund gebeurt door een onafhankelijke stichting: de Bewaarder. Deze stichting registreert en screent onder meer de obligatiehouders op basis van de geldende wetgeving. Ook ontvangt het de stortingen door obligatiehouders en houdt het toezicht op het toekennen van obligaties aan obligatiehouders. De participanten onboarding is uitbesteed aan IQ EQ Financial Services BV in Amsterdam.

De vennootschap van Circle Fund staat niet onder toezicht van de AFM. Wel staat Circle Fund geregistreerd bij de AFM. Circle Fund is ook aangesloten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *