Meer rendement én minder risico. Kan dat? Volgens Delta Quant Capital wel

Delta Quant Capital is een in Rotterdam gevestigd bedrijf, gespecialiseerd in liquiditeitsverschaffing voor de handel in digitale valuta. Het bedrijf biedt beleggers via hun fonds Delta Quant One de mogelijkheid om te profiteren van de inefficiënties in de nog jonge cryptomarkt, waarbij het streeft naar een nettorendement van 20% per jaar.

Hoe werkt Delta Quant?

Delta Quant One genereert rendement door liquiditeit te verstrekken aan beleggers op de cryptomarkt. Hierbij profiterend van de premies die op cryptoplatforms betaald worden aan partijen die bereid zijn om posities in te nemen die tegen het heersende marktsentiment ingaan; dit wordt de funding rate genoemd.

Het fonds neemt bijvoorbeeld een short-positie in bitcoin-futures in (het verkoopt een bitcoin, die het niet heeft, alvast voor over 2 maanden) maar neemt tegelijkertijd een even grote, tegengestelde positie in de ‘spot’ van diezelfde munt in (het koopt de bitcoin in en houdt die in portefeuille). Zo heeft het fonds geen blootstelling aan de koers van de munt. Tegelijkertijd profiteert het wel van het verschil tussen de hogere verkoopprijs op de futuresmarkt, ten opzichte van de lagere koopprijs op de spotmarkt, de ‘implied funding rate’.

Alternatief leent Delta Quant geld uit aan beleggers op de handelsplatformen, die hiervoor een onderpand aanhouden. Wanneer de waarde van het onderpand en de door de beleggers ingenomen positie door slechte resultaten in de buurt dreigen te komen van het uitgeleende bedrag wordt de positie automatisch verkocht, waardoor Delta Quant het uitgeleende geld terugkrijgt. Dit wordt ‘margin lending’ genoemd.

Meer rendement met minder risico

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en de heersende opinie is dat een hoger rendement altijd gepaard moet gaan met een hoger risico. In de beleggerswereld wordt risico vaak gelijkgesteld aan volatiliteit: wie hoog wil kunnen vliegen moet ook bereid zijn diep te kunnen vallen. Maar, zo is de opvatting: op termijn leidt een hoger risico/volatiliteit gemiddeld genomen wel tot een hoger rendement. De laatste jaren beginnen wetenschappers echter terug te komen van deze ‘wijsheid’. In recent onderzoek, onder andere besproken in The Economist, beargumenteren wetenschappers dat aandelen met een hoge volatiliteit in werkelijkheid juist slechter presteren dan aandelen met een lagere volatiliteit. Meer rendement, minder risico dus.

Andersoortige risico’s

Beleggen in aandelen is natuurlijk niet hetzelfde als liquiditeits- en kredietverschaffing aan beleggers in digitale markten. En de risico’s van indexbeleggen zijn dus ook anders dan die bij Delta Quant. Zo heeft het fonds te maken met een ‘tegenpartijrisico’ (dat een gebruikt handelsplatform niet aan de verplichtingen kan voldoen, of dat partijen aan wie uitgeleend wordt niet terugbetalen). En door de geautomatiseerde processen voor het optimaliseren van de portefeuille is er een softwarerisico.

Niche in onvolwassen markt.

De cryptomarkt is relatief klein en daarmee inefficiënt in vergelijking met de aandelen- of obligatiemarkt. Delta Quant heeft een algoritme ontwikkeld om deze inefficiënties te identificeren en zo rendement te maken. Grote financiële instellingen laten deze markt (vaak uit angst voor toezichthouders) voorlopig links liggen, terwijl kleinere spelers vaak niet over de benodigde kennis, technologie en middelen beschikken. Delta Quant Capital lijkt hiermee een mooie niche te hebben gevonden met hoog rendement-laag risico verhouding. Het professioneel beheersen van de risico’s blijft echter essentieel. Het fonds behaalde vorig jaar een nettorendement van >20% (het ‘streefrendement’) en mikt daar dit jaar weer op.

Meer rendement én minder risico dus.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *