Ben je eigenaar van een pand waar asbest in verwerkt is? Dan is asbestverwijdering een onmisbare eerste stap bij je verbouwing. Asbest werd vroeger vaak gebruikt als bouwmateriaal in Nederland, vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Al tien jaar (sinds 1994) is het gebruik van asbest verboden in nieuwe producten vanwege de ernstige gezondheidsrisico’s. Toch bevatten oudere gebouwen en producten, zoals vloerbedekkingen, schoorsteenvoeringen en oudere apparaten, soms nog asbest. Hieronder vind je een aantal praktische tips voor het omgaan met asbest.
Waarom en hoe je asbest moet laten verwijderen
Het verwijderen van asbest zorgt voor een veiligere leefomgeving, maar verhoogt ook de aantrekkelijkheid van het pand voor toekomstige kopers of huurders. Asbest verwijderen is een taak voor professionals en kan daardoor oplopen van een paar honderd euro voor het verwijderen van golfplaten tot bijna 2000 euro voor het verwijderen van asbest uit een grote ruimte.
In Nederland zijn er gelukkig verschillende subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen voor het verwijderen van asbest. Deze financiële steun helpt de kosten te dragen, wat een motivatie is om je pand veiliger te maken.
Als je investeert in het veilig verwijderen van asbest kan de waarde van je pand toenemen. De zekerheid van een asbestvrij pand is een sterk verkoopargument in vergelijking met een pand waar asbest in verwerkt is. Door te investeren in professionele asbestverwijdering, voldoe je als eigenaar ook aan je wettelijke verplichtingen. Daarnaast laat het zien dat je de gezondheid van de (toekomstige) bewoners beschermt.
Het identificeren van asbesthoudende materialen is de eerste stap voor het verwijderen. Dit gebeurt tijdens een nauwkeurige inspectie door professionals. Zij nemen monsters van materialen die mogelijk asbest bevatten en zullen deze analyseren in een laboratorium. Na bevestiging van de aanwezigheid van asbest worden er plannen gemaakt voor de veilige verwijdering van het materiaal.
Asbestverwijdering vereist expertise
Het is ontzettend belangrijk dat asbestverwijdering zorgvuldig verloopt om verdere verspreiding van de asbestvezels in de lucht te voorkomen. Zelfs kleine hoeveelheden asbest kunnen gevaarlijk zijn als je er langdurig aan blootgesteld wordt, daarom kun je het absoluut niet zelf verwijderen.
Als je asbest niet op de juiste wijze laat verwijderen, kan het zijn dat je regels overtreedt waar een flinke boete op staat. De kosten voor asbestverwijdering verschillen afhankelijk van de grootte van het project en de staat van het pand.
Risico’s en gezondheidseffecten van asbest
Asbestvezels kunnen, wanneer ze ingeademd worden, ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Langdurige blootstelling aan asbest kan leiden tot asbestose. Dat is een ernstige longziekte. Het kan ook leiden tot verschillende vormen van kanker, waaronder mesothelioom en longkanker. Deze ernstige gevolgen benadrukken het belang van zorgvuldig beheer en verwijdering van asbesthoudende materialen.
Overigens geldt dat ziek worden na blootstelling aan asbestdeeltjes vooral voorkomt bij beroepsgroepen die in het verleden veel met het materiaal gewerkt hebben. Kleine hoeveelheden asbest zijn niet per se onschadelijk, maar vaak wel minder gevaarlijk. Zo werd er ook asbest in kraanwater gevonden in Nederland. Daarover zegt de gezondheidsraad van de overheid dat het niet schadelijk is, omdat het gaat om soms nauwelijks meetbare hoeveelheden.
Vanwege het gevaar van langdurige blootstelling aan asbest geldt in Nederland regelgeving. Vanaf 2024 geldt zelfs een verbod op asbest in dakbedekking. Eigenaren van gebouwen met daken waarin asbest verwerkt is, zijn verplicht deze te vervangen. Deze nieuwe regel maakt deel uit van een initiatief van de overheid om de volksgezondheid te beschermen.