De valutaoorlog waar Jim Rickards een compleet boek aan gewijd heeft komt steeds meer in de schijnwerpers te staan. Eind 2010 besloten Rusland en China al meer van hun eigen valuta te gebruiken in het onderlinge handelsverkeer, ten koste van de Amerikaanse dollar die al sinds de Tweede Wereldoorlog de status van wereldreservemunt geniet. Dit jaar sloot China vervolgens een overeenkomst met Japan, om hun aandeel van Amerikaanse dollars in het onderlinge handelsverkeer verder omlaag te brengen. Nu is Rusland blijkbaar weer aan zet, want op Farsnews.com lezen we dat het land ook haar handel met Iran vrij wil maken van Amerikaanse dollars.
Het plan werd vandaag bekend gemaakt door Seyed Reza Sajjadi, een Iraanse diplomaat die op de hoogte was van de ontmoeting tussen de Russische premier Dmitry Medvedev en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De twee hebben elkaar gesproken bij een meeting van het Shanghai Cooperation Organization (SCO), een organisatie die is opgericht om de samenwerking tussen verschillende Aziatische landen te stimuleren. Het voorstel om de Amerikaanse dollar in de onderlinge handel op een zijspoor te zetten zou afkomstig zijn van Rusland, omdat Rusland zich niet kan vinden in het standpunt van het Westen ten aanzien van het Iraanse atoomprogramma.
Amerika, Europa en de Verenigde Naties willen immers sancties opleggen aan Iran, omdat het land bezig is met een nucleaire installatie. Volgens Iran is de installatie uitsluitend bestemd voor het genereren van stroom, maar Amerika weigert deze verklaring te accepteren. Amerika is bang dat Iran werkt aan atoomwapens, die het zou kunnen inzetten tegen Israel. Het bewijs hiervan kan Amerika nog steeds niet hard maken, maar de oorlogsdreigingen zijn er niet minder om.
Medvedev en Ahmadinejad bereiken overeenstemming
Begin dit jaar ondertekende de Amerikaanse president Obama een zogeheten 'defense bill', waarin het nieuwste buitenlandse beleid van Amerika wordt samengevat. Hierin is ook een sanctie opgenomen die de Iraanse centrale bank afsluit van het Amerikaanse financiële systeem. Hiermee belemmert Amerika de mogelijkheden van Iran om olie te verhandelen, omdat veel transacties in de oliehandel met andere landen via de Iraanse centrale bank verlopen.
Iran heeft zich de afgelopen twee jaar niet populair gemaakt bij de Amerikaanse regering, want gedurende die periode sloot Ahmadinejad al overeenkomsten met India, China en Japan om de oliehandel niet meer in Amerikaanse dollars af te rekenen. Aan dat lijstje kan binnenkort ook Rusland worden toegevoegd. Naarmate meer landen de status van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt gaan negeren zal ook de waarde van die dollar wegzakken. Doordat veel grondstoffen en goederen inteationaal in Amerikaase dollars worden afgerekend blijft er kunstmatig een grote vraag naar deze munt, hoe bont Amerika het ook maakt met haar begrotingstekorten en met monetaire verruiming door de Federal Reserve. Zodra de stroom van dollars in inteationale handel opdroogt komt Amerika in een acute valutacrisis terecht.