Stel je voor dat iemand je $10.000 geeft, op voorwaarde dat je er tien jaar lang niets mee mag doen. Zou je dan kiezen voor contant geld, staatsobligaties, goud of bitcoin? Precies die vraag legde het voormalige Amerikaanse congreslid Ron Paul voor aan zijn ruim 650.000 volgers op twitter. En wat blijkt: Van alle 70.513 mensen die deze vraag beantwoordden gaven meer mensen momenteel de voorkeur aan bitcoin (54%) dan aan goud (36%).
Dat slechts twee procent dit bedrag bij voorkeur in contant geld zou bewaren is geen verrassing, want door de inflatie is dit inderdaad geen interessante optie. Maar dat er zoveel mensen liever tien jaar lang Bitcoins dan fysiek goud wegleggen was toch wel een opvallende uitkomst. Daniela Cambone van Kitco nam contact op met Ron Paul voor een verdere toelichting.
Was je verrast door deze uitkomst?
Ja, wel een beetje. Ik was natuurlijk niet verbaasd dat maar twee procent ervoor koos het geld in de vorm van bankbiljetten weg te stoppen, dat is goed. Men heeft niet zoveel vertrouwen meer in de bankbiljetten van de Federal Reserve en men is ook van mening dat je beter geen staatsobligaties meer kunt kopen. Maar er was wel een strijd tussen goud en bitcoins. Dat was wel informatie voor mij, omdat het laat zien waar mijn volgers zitten en wat zij denken.
De meeste mensen die mij kennen weten hoe sterk in voorstander ben van goud en dat ik tolerant bij naar alternatieve vormen van geld en concurrentie in geld. Maar ik ben wel verbaasd dat zoveel mensen bitcoins weg zouden leggen. Dit is een weerspiegeling van de inflatie die we vandaag de dag zien. Natuurlijk is bitcoin erg spannend en de prijs stijgt, maar ze hebben geen lange termijn perspectief waar bitcoin over tien jaar zal staan. Niemand weet dat, maar we hebben een behoorlijk goed idee waar goud dan in algemene zin zal staan. Goud is er al heel lang en zal ook niet weg gaan.
Zoals je aangeeft hebben de meeste volgers van jou affiniteit met goud, dus de uitkomst is een beetje verrassend. Is dat misschien ook de reden dat goud achterblijft en dat beleggers kiezen voor bitcoin in plaats van goud?
Ik weet niet precies of dat zo is, maar de algemene stemming is wel zo. Maar het is ook niet zo dat goud er slecht bij ligt, want toen de goudprijs in januari dit jaar op $1.050 stond was dat een behoorlijk goede start voor een nieuwe cyclus. En ik heb twee keer eerder zo’n cyclus gezien, eentje in 1971, toen het van $35 naar $700 ging, en daarna ook een beweging van $270 naar $1.800. Daarna kwam die correctie. We kunnen dus in een fase zitten waarin goud weer gaat stijgen, het is alleen de vraag wanneer. Maar ik denk niet dat het zozeer de vraag is of mensen bitcoin kiezen of goud, maar dat het meer een kwestie is van inflatie. De Fed heeft zoveel geld gecreëerd en er wordt zoveel gespeculeerd dat men ook voor deze optie kiest.
Maar jij gaat niet in bitcoin stappen?
Ik ben niet in de verleiding gekomen, maar ik vind het fascinerend. Mijn positie is wat ik persoonlijk zou doen als belegger. Wat ik in de politiek doe is het legaliseren van concurrentie. Echt geld begon namelijk op de vrije markt, zonder de overheid. En daar koos men altijd voor goud of zilver of voor iets anders met tastbare waarde. En ik denk dat dat weer gaat gebeuren, maar om het sentiment snel te veranderen nu we zo lang in een wereld met centrale banken geleefd hebben, dat is een behoorlijke verandering. Maar als je kijkt naar Zimbabwe of Venezuela, dan zie je dat die verandering heel snel kan gaan als er grote problemen zijn.
De aandelenmarkt gaat richting nieuwe records, maar je hebt je vorige voorspelling van een 25% correctie op de aandelenmarkt bijgesteld naar een mogelijke 50% correctie. Vanwaar die overtuiging en wanneer komt deze correctie?
De waardering op de aandelenmarkt lijkt zo kunstmatig. De koers/winst verhouding loopt uit de hand en de schuldpositie is zeer slecht. Ik heb geen vertrouwen in overheden en in het redden van de economie met een nieuw belastingprogramma waarvan we nog niet weten wat het gaat doen. Ik heb zo weinig vertrouwen in de regering in Washington en de Federal Reserve blijft geld bijdrukken, dus ik denk dat de markt overgewaardeerd is. Maar ik handel niet op de aandelenmarkt en ik wil mensen niet vertellen wat ze moeten doen.