Volgens Jim Rogers doet iedereen er verstandig aan om een beetje goud te kopen als een vorm van verzekering. Dat zei hij in een interview met Rachel Mills van Birch Gold. Onder de huidige omstandigheden, waarin centrale banken de markten ondersteunen en waarin landen proberen hun munt goedkoper te maken ten opzichte van andere valuta, verliezen de spaarders iedere dag een beetje koopkracht. Dit destructieve beleid is enige tijd vol te houden, maar volgens Jim Rogers zullen we uiteindelijk allemaal als verliezer uit deze valutaoorlog komen. Hij zei daar het volgende over:
“Het probleem is dat de markten op een gegeven moment zullen zeggen: “We gaan dit spel niet meer spelen”. Op dat moment valt het uit elkaar. We kunnen allemaal de hele dag geld bijdrukken, maar op een gegeven moment zal ik of jij of iemand anders zeggen: “Wacht even mensen, het geld wordt steeds minder waard, dus waarom stoppen we hier niet mee?”. Ik zou willen dat politici slim genoeg waren om op een gegeven moment te zegen: “We gaan hier een einde aan maken en het wordt heel erg vervelend.”.
Helaas zullen ze er waarschijnlijk nooit mee stoppen. Bernanke zal zeker weten niet stoppen met monetaire stimulering, omdat hij niet de geschiedenisboeken in wil gaan als de veroorzaker van de grote ineenstorting. Mevrouw Yellen (de opvolgster van Bernanke) zal er ook niet mee gaan stoppen, niet in de laatste plaats omdat ze werkelijk gelooft dat het bijdrukken van geld goed is. En ze weet ook – dat hoop ik dan maar – dat de boel in elkaar stort als ze stopt met monetaire verruiming. Niemand wil de geschiedenisboeken in gaan als veroorzaker van de ineenstorting van de wereldeconomie. Ik ben dus bang dat we op dit traject doorgaan, totdat de markt uiteindelijk zal zeggen: “genoeg is genoeg”. Dan volgt een veel grotere crisis, nemen we allemaal ons verlies en beginnen we weer opnieuw.”
Jim Rogers: “Goud als verzekering”
Beleggingsgoeroe Jim Rogers zegt al jaren goud te bezitten. Ook heeft hij naar eigen zeggen nooit een deel van zijn goud verkocht, omdat hij het edelmetaal ziet als een soort verzekering voor zijn vermogen. “Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit goud al verkopen, omdat het een soort verzekering is. Als de prijs verder daalt koop ik meer. Ik ga zeker niet verkopen.”
“Ik kan iedereen die nog geen fysiek edelmetaal in de portefeuille heeft oproepen om wat te kopen, bijvoorbeeld een gouden munt. Men zal zien dat een dergelijke aankoop geen kwaad doet. Maar als eerste is het belangrijk dat je je huiswerk doet. Koop geen goud omdat ik het zeg of omdat je het zelf begint te roepen. Als mensen hun huiswerk doen zullen ze zich waarschijnlijk realiseren dat ze maar beter wel een verzekering kunnen hebben om door de serieuze problemen heen te komen.
2 gedachten over “Jim Rogers: “Zorg dat je wat goud hebt””
en hoeveel goud zou je dan wel moeten kopen?
Jim Rogers heeft het over één gouden munt, maar hij zegt er ook bij dat je beter niet kunt kopen als je zelf niet goed begrijpt waarom. Maar na het lezen van het boek When Money Dies (Adam Fergusson) over de Weimar hyperinflatie begrijp je heel snel dat een beetje goud niet onverstandig is om te hebben. Baat het niet, dan schaadt het ook niet.