Nout Wellink verwacht dat centrale banken het de komende jaren erg moeilijk zullen krijgen, omdat er wereldwijd een anti-establishment beweging gaande is en centrale banken onderdeel zijn van dat establishment. Na de extreme monetaire stimulering van de afgelopen jaren moeten centrale banken nu de rente verhogen. Ze moeten impopulaire maatregelen nemen, waardoor de weerstand vanuit de politiek zal toenemen. Wellink verwijst onder meer naar de kritiek van president Trump op het beleid van de Federal Reserve. Ook ziet hij dat de situatie in een land als Italië sinds de Europese schuldencrisis niet verbeterd is.
Volgens de oud-president van de Nederlandsche Bank is het voor centrale banken heel lastig geworden om een effectief beleid te voeren. Het verlagen van de rente gaf een stimulans aan de economie, maar deed ook de huizenprijzen stijgen. Daardoor zijn huizen bijna onbetaalbaar geworden. Daarnaast zijn er ook minder zichtbare neveneffecten van het monetaire beleid. Zo zijn er volgens Wellink bedrijven in stand gehouden die eigenlijk niet meer levensvatbaar waren. Dat is volgens hem een van de redenen waarom er de afgelopen jaren maar weinig productiviteitsgroei is geweest.
Wellink vindt het opvallend dat centraal bankiers vandaag de dag zo overtuigd hun verwachtingen voor de toekomst uitspreken, omdat de toekomst erg onzeker is en ze zelf waarschijnlijk ook niet weten wat er gaat gebeuren. Hij refereert naar een boek over het beleid van centrale banken in de crisis van de jaren dertig. Met de kennis van nu moeten we concluderen dat de vier belangrijkste centraal bankiers toen gewoon een verkeerd beleid hebben uitgevoerd. Het is volgens Wellink goed denkbaar dat onze huidige aanpak ook niet de juiste blijkt te zijn. Hieronder ziet u het gesprek tussen Nout Wellink en Willem Middelkoop bij Café Weltschmerz.
Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold