Radar heeft ook het tweede gedeelte van haar extra uitzending over de financiële crisis online gezet. In het tweede gedeelte kijkt Antoinette Hertsenberg naar de hoogte van onze schulden en stelt ze de vraag of dit op schulden gebaseerde geldsysteem niet veel weg heeft van een piramidespel. Verschillende deskundigen geven daarop een bevestigend antwoord. Ook legt de documentaire uit waarom we voorlopig geen rekening hoeven te houden met een stijging van de rente. Dat zou funest zijn voor onze met schulden overladen economie.
Een aanrader voor iedereen die nog met vragen zit over de financiële crisis.
4 gedachten over “Radar: De Schuldvraag (deel 2)”
Geweldige serie.
Absoluut een must om te kijken vooral voor de mensen die niet weten hoe de boel in elkaar steekt.
Ik heb mijn vrouw er al tot toegezet om deze serie te kijken om haar meer inzicht geven in het financiële en monetaire systeem en daarnaast ook de investeringen die ik doe en waarom ik die doe.
Banken creëren geld uit het niets … maar alleen als wij erom vragen.
It takes 2 to tango.
Ik zou eerst de prive-schulden terugbetalen en eventueel daarna pas de staats-schuld.
Anders ga je alle “basemoney” uit omloop halen en gaat het terugbetalen zeker niet lukken.
Staats-schuld is een monetair instrument en wordt NOOIT terugbetaald.
Met uitzondering van China (PBoC) hebben alle centrale banken nu een PERMANENTE $ swap line met de FED. De PBoC moet z’n swaps halen bij de Europese CBs en niet bij de FED. Daarmee kunnen de CBs de kredietkreatie van het commercieel banksysteem permanent faciliteren.
CBs halen al het hinderlijke schuldpapier uit de markt met de bereidwillige hulp van de FED. Er staat nu geen enkele disciplinerende rem meer op krediet-schuld kreaties ! Daarom zal China massaal goudmetaal blijven inslaan. De ongebreidelde kredietkreaties zullen uiteindelijk een goudrevaluatie eisen. Omdat krediet steeds ekonomisch onproduktiever wordt en daarom gelijk aan schuld.