Veel economen zagen de financiële crisis van 2008 niet aankomen. Dat kwam omdat er in veel gangbare economische modellen geen rekening werd gehouden met het effect van schulden in ons geldsysteem en omdat veel modellen zich baseerden op de gedachte dat de economie een evenwicht kan bereiken.
De Australische econoom Steve Keen heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar bestaande economische modellen en heeft er zijn werk van gemaakt om de zwakheden en tekortkomingen hiervan aan te tonen. Ook bouwt hij alternatieve economische modellen, die gebaseerd zijn op de aanname dat de economie cyclisch beweegt en niet naar een zogenaamd evenwicht terugkeert.
In deze context kunnen we het volgende college van Steve Keen u van harte aanbevelen. In deze video van iets meer dan een half uur legt Keen uit waar de tekortkomingen zitten bij veel economische modellen en legt hij zijn alternatieve modellen uit. Ook legt Steve Keen in deze video uit waarom het QE programma van de Amerikaanse centrale bank niet gelijk staat aan ‘geld drukken’.
Door simpelweg de geldstromen en de mutaties in de bankbalansen te volgen kan iedereen binnen een paar minuten tot dit inzicht komen. Dit hebben we ook al eens uitvoerig behandeld in het artikel “Banken lenen geen reserves uit!“
4 gedachten over “Steve Keen: “QE is niet hetzelfde als geld drukken””
Een opsteker : follow the money. Hoe?
http://www.youtube.com/v/Kw3uXAQ4DwE?start=612&end=629&version=3&autoplay=1&modestBranding=1&rel=0&showinfo=0
Je kunt wel assets kopen voor die bijgeprinte dollars, maar het blijven bijgeprinte dollars.
Als de Fed die assets niet zou kopen, kwam het benodigde bedrag niet elke maand bij elkaar uit de wereldmarkt.
@Boy
Strikt genomen komen alle dollars uit een printing-press en kun je die dus technisch gezien allemaal beschouwen als bijgedrukte dollars.
Maar die ‘bijgedrukte’ dollars komen wel in de plaats van die assets. De assets verdwijnen immers uit roulatie (geparkeerd op de balans van de Fed) en dus verandert er netto niets.
Bekijk het eens op de omgekeerde wijze. Oorspronkelijk had je dollars die geswapt zijn voor Treasury’s. Dollars weg en TRY’s in de plaats, netto verandert er niets.
Nu zijn die dollars terug en de TRY’s weg, netto verandert er niets.
U kunt dit ook vergelijken met hetgeen gebeurt als je geld van uw bankrekening haalt. Dat geld is er in principe ook niet en wordt ook bijgedrukt. Maar uw bankrekening vermindert wel met eenzelfde bedrag. Netto verandert er hier ook niets. U swapt uw bankrekening voor cash.
Bij uw 2de opmerking moet u zich eens de vraag stellen waar de dollars op de wereldmarkt vandaan komen.
Zeer interessant en sluit mooi aan bij eerdere stukken. Dank hiervoor!