Alan Greenspan was te gast bij de 2014 Fiscal Summit, waar gesproken werd over de economische crisis en het probleem van lange termijn schulden op de economische groei en de stabiliteit van de economie. In dit gesprek wijst de voormalig centrale bankier op de veranderde manier waarop vandaag de dag een crisis wordt aangepakt. Men is eraan gewend geraakt dat de overheid en de centrale bank garant staan om problemen op te lossen, bijvoorbeeld door garanties of noodleningen te verstrekken. Politiek gezien is het makkelijker om een bailout te geven dan om dat niet te doen.
Greenspan merkt op dat de nasleep van het barsten van de vastgoedbubbel veel groter is dan van de nasleep van het uiteenspatten van de dotcom bubbel. Destijds verloren mensen ook veel geld, maar dat waren overwegend beleggers die de verliezen nog wel konden dragen. De huizenmarktzeepbel heeft veel grotere gevolgen gehad voor de economie, omdat deze ook de meer kwetsbare bevolkingsgroepen raakte die hun levensstijl in grote mate met schulden financierden. Kort samengevat was de ‘leverage’ in het financiële systeem tijdens de vastgoedbubbel veel groter dat tijdens eerdere crises.
2 gedachten over “Video: Alan Greenspan over het effect van lange termijn schulden”
Ik ben er helemaal niet aan gewend dat overheden en centrale banken problemen oplossen. Verre van dat en ik vind vooral dat centrale banken zich afzijdig moeten houden. Een klein clubje mensen die, met de beste wil daar niet van, aan 1 van de belangrijkste parameters van de economie lopen te draaien (het rente tarief) beschouw ik als een zeer slecht functionerend systeem. Hoeveel wetenschappelijke publicaties ze ook op hun naam hebben staan.
Overheden hebben last van aasgieren gedrag: massaal storten ze zich op elk niets zeggend probleempje om goede sier te maken bij hun achterban. Dat de oplossing ook weer problemen met zich mee brengt nemen ze maar voor lief.
Centrale banken hebben wel controle over het geld, maar niet over uw eigen edelmetaal. Gebruik hun papiergeld waarvoor het bedoeld is en waarvoor het geschikt is, namelijk het doen van transacties. Besparingen ‘opslaan’ in valuta of in financiële assets die in een valuta worden uitgedrukt stellen de belegger bloot aan het valutarisico.
Ik ben het met je eens dat het rentebeleid een vorm van manipulatie is die zeker niet optimaal functioneert. Doe er uw voordeel mee voor zover dat mogelijk is. Dat de spaarrente laag is maakt het interessanter om te kijken naar tastbare bezittingen.