De Chinese yuan heeft zich in een paar jaar tijd ontpopt tot een belangrijke munt voor internationale handel. De Amerikaanse dollar wordt nog steeds het vaakst gebruikt aandeel in de wereldhandel, maar het marktaandeel van deze munt neemt snel af. Zoals de volgende grafiek laat zien maakte China in 2010 nog nauwelijks gebruik van haar yuan voor internationale transacties. Nu is dat al 20% van de totale handel. De populariteit van de yuan groeit doordat China met steeds meer handelsblokken afspraken maakt om in lokale valuta te handelen. Dit is een belangrijke ontwikkeling die past binnen de trend van de-dollarisatie.
John Authers van de Financial Times zet de laatste ontwikkelingen op een rij in de volgende video. We lichten er één grafiek uit, omdat die de opkomst van de yuan als handelsmunt goed in beeld brengt. Eind vorig jaar passeerde de yuan de euro nog als tweede populairste handelsmunt ter wereld. China wil minder afhankelijk zijn van de dollar
Chinese yuan wint aan populariteit in internationale handel
Renminbi wordt nu al meer gebruikt dan de euro
2 gedachten over “Video: De opkomst van de Chinese yuan als handelsmunt”
Net als de dollar is de Yuan ook nog steeds een stukje papier dat het van vertrouwen moet hebben. Mocht China de komende jaren het stokje overnemen van de Amerikanen denken we dan echt dat het allemaal goed komt en dat China ook niet hetzelfde pad gaat bewandelen als de VS?
Ik vind het goed dat de VS aan macht moet inboeten maar het baart me wel zorgen dat deze macht verschoven wordt naar een land/machtsblok waar de westerse wereld een stuk minder affiniteit mee heeft. Ondanks dat ik het absoluut niet eens ben met de Monetary en fiscal policies die de EU/ECB en de VS/FED hanteren blijf ik een Nederlander en westerling.
Hoe ziet de toekomst er voor ons westerlingen uit als we deze weg blijven bewandelen?
Ik zou me daar niet te druk over maken. Het is maar papier, bedoeld om transacties uit te voeren. Maakt het jou uit of je iets met euro’s of met dollars betaald? Of met Zwitserse franc? Wat belangrijk is is de wisselkoers tussen valuta, een risico dat je af kunt dekken met bijvoorbeeld fysiek goud. Stel dat je munt 50% in waarde daalt ten opzichte van een mandje van andere valuta, dan durf ik te beweren dat je fysieke goud ten opzichte van die andere valuta een lagere volatiliteit heeft. En Europa heeft met de euro een sterke troef in handen. Zie ook de berichtgeving vandaag van de topman vna Total. https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/topman-van-total-wil-grotere-rol-voor-de-euro/
En op de vraag of China dezelfde kant op gaat als de VS wanneer hun yuan dominant wordt in wereldwijde handel: Dat gebeurt alleen als er net als in 1944 een conferentie gehouden wordt waarin de wereld besluit de yuan aan te houden als centrale bank reserve. Zo is namelijk de onbalans ontstaan van de VS ten opzichte van de rest van de wereld. De VS geeft de reserves uit die landen gebruiken als dekking voor hun eigen munt. Een inflatoir systeem dat zichzelf opblaast.
China weet dat en zal daarom denk ik geen “yuan privilege” nastreven.