Econoom Lex Hoogduin sprak met Edin Mujagic over de impact van een hoge inflatie. In zijn jeugd heeft Mujagic de hyperinflatie in Joegoslavië meegemaakt, waardoor dit onderwerp hem extra aangrijpt. Mujagic wist op de middelbare school al dat hij monetaire economie wilde studeren. Hij schreef in 2010 het boek Het Inflatiespook en in 2012 het boek Geldmoord.
Bron: Lexhoogduin.com
5 gedachten over “Video: Edin Mujagic over inflatie”
Nice
Het te vroeg of te laat ingrijpen met geld in of uit het ekonomisch systeem te brengen, is ALTIJD al fout gebeurd. Het was ook altijd al een kwestie van TE veel of TE weinig.
We gaan dit fenomeen nu in 2014 en 2015 weer meemaken.
Hoofdprobleem is dat we véél TE ver doorgeschoten zijn in de schuld stimuleringen. Dat maakt de monetaire politiek nu uiterst moeilijk en misschien wel onmogelijk !? Niet in het minst omwille van de globalizering en de daarbij horende systemische onevenwichten van surplus en deficit. West & Oost gaan zich internationaal niet aligneren over monetaire politiek omwille van surplus & deficit ! De nieuwe monetaire orde zal, als ze er ooit komt, met haken en ogen in mekaar hangen.
Het is vooral de Kleine spaarder die zich zou moeten beschermen tegen spaargeld ontwaarding !!! Die kleine spaarder kan geen dure waardevaste bescherming aanschaffen zoals grote vermogens dat kunnen. Daarom bestaan er goudmuntjes.
Het blijft ook nog maar de vraag of de grote vermogens nog kunnen gaan schuilen in waardevaste tastbaren ? De wereld staat al vol met leegstaande spook dorpen en steden. De financiële industrie is wegens haar disproportionele volume nu ook een virtuele pseudo-rijkdom opslag. Over gans de wereld zijn er nu een 200 miljoen werklozen (UN cijfers)! De wereldekonomie zal dus enorm moeten groeien om dit cijfer substantieel te doen dalen. En dat kan alleen maar weeral schuld gedreven en dus ontwaardend.
Simplistisch verhaal voor een simplistisch boek ( is altijd goed voor een grote oplage).
De banken creëren 95% (of meer) van ons geld uit het niets. De centrale bank heeft hier slechts HEEL BEPERKT invloed op. Hij gelooft blijkbaar nog steeds in het fabeltje van Fractional Reserve Banking.
En dit verhaal zouden wij dan aan al onze kinderen moeten leren?
Wat ze nu ook doen, geld printen of bezuinigen, het maakt niet meer uit want we zijn te ver in de schulden gekomen en er is geen medicijn voor teveel schuld
Heb zijn boek gelezen inflatiespook .ZEER GOED.MVG Marcel