In de volgende video legt econoom Warren Mosler uit dat het geldsysteem eigenlijk één groot boekhoudkundig systeem is van getallen op bankrekeningen en dat al het geld zijn oorsprong vindt bij de overheid, die geld in omloop brengt door het simpelweg te spenderen.. Mosler onderscheid de private sector en de overheid en komt daarbij tot de conclusie dat de private sector alleen besparingen kan hebben als de sector overheid tekorten maakt of als er een positief saldo is met het buitenland.
Mosler geeft een interessante invalshoek op het moderne geldsysteem, ontdaan van alle nostalgie van gouden en zilveren munten en door edelmetaal gedekte geldsystemen. Volgens Mosler is het cruciaal dat de overheid in crisistijd meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, zodat consumenten genoeg te besteden hebben en de werkloosheid laag blijft.
Volgens de visie van Mosler is een hoge staatsschuld en een hoog begrotingstekort geen enkel probleem, zo lang het land zelf het beheer heeft over de valuta waarin de schulden gemaakt zijn. Wel merkt hij daarbij op dat het hebben van een eigen munt geen vrijbrief is voor de overheid om eindeloze tekorten te maken. Dat kan op termijn inflatie teweeg brengen.
Verder legt de econoom uit dat het betalen van belastingen een essentieel onderdeel is in een modern geldsysteem. Door belastingen af te dwingen in een bepaalde valuta ontstaat er vraag naar de betreffende valuta. Ook zorgen belastingen ervoor dat er niet teveel geld in de handen van huishoudens is, want dat zou op termijn kunnen leiden tot een hoge inflatie. Via het belastingstelsel kan de overheid de bestedingen van verschillende inkomens- en vermogensgroepen sturen, denk aan de talloze subsidies, heffingen en belastingen die een moderne samenleving kent.
Geïnteresseerd in het verhaal van Warren Mosler? Lees dan ook zijn werk Seven Deadly Innocent Frauds of Economic Policy (pdf).
5 gedachten over “Video: Warren Mosler over het geldsysteem”
En voor de allerkleinsten … een sprookje.
http://itsthepeoplesmoney.blogspot.be/2014/05/once-upon-time-money-fairytales.html
It’s a great story … for a novel. It is also largely fictional. Unfortunately, when fairy tales become economic history textbooks, much trouble enters the land.
“If dollar’s 5-month rally is over then gold is poised for sharp rebound.”
https://twitter.com/mikenorman/status/519568791827517441
We gaan het in de gaten houden. Misschien een mooi instapmoment voor goud?
“Ook zorgen belastingen ervoor dat er niet teveel geld in de handen van huishoudens is, want dat zou op termijn kunnen leiden tot een hoge inflatie.”
Sorry, maar dit is echt zulke kletskoek. Zo werkt een economie niet. Typisch de benadering van een econoom. Economie is geen wetenschap. Alles draait om de psychologie van de huishoudens. Minder belastingen wil helemaal niet zeggen dat er hoge inflatie komt. Het heeft met vertrouwen te maken. En meer belastingen heeft hooguit een kortetermijneffect op vertrouwen en geen langetermijneffect. Het zijn psychologische factoren die het uitgavenpatroon veroorzaken en die bewegen in cycli. De politiek is daarbij altijd postcyclisch en nooit procyclisch. Het sturende effect van de overheid wordt zwaar overschat. Het is socialistisch gedachtegoed en dat, zo blijkt nu opnieuw, werkt niet.
Stel dát de inflatie hoog is (niet door te weinig belastingen want dat heeft geen langetermijninvloed) dan gaan in de “wetenschappelijk economische benadering” mensen toch vanzelf meer sparen, want de rente is dan ook hoog! Dus wat is het probleem? Kortom, kletskoek.
Wat Mosler bedoelt is dat zolang er werkloosheid is de belastingen te hoog/overheidstekort te laag zijn. En dat verlagen van de belastingen/verhogen van overheidstekort enkel bij volle benutting van de productiecapaciteit KAN aanleiding geven tot inflatie. Hij pleit momenteel dus voor het verlagen van de belastingen of verhogen van het overheidstekort.
Ook wordt volgens Mosler het sturende effect van de centrale banken (monetaire politiek) zwaar overschat en de invloed die de overheid (fiscale politiek) kan uitoefenen zwaar onderschat.
Uiteraard is de economie sterk afhankelijk van psychologische factoren vandaar dat volgens hem een (goede) regulerende instantie noodzakelijk is.
Mosler is echter geen econoom, hij is iemand die de boekhoudkundige transacties van het financieel systeem bekijkt en hieruit conclusies trekt.
Dit zijn geen theorieën maar in feite definities.