De markt voor de juridische dienstverlening op het gebied van letselschade is de afgelopen jaren veranderd. Waar je vroeger met name naar een letselschade advocaat ging met een juridisch probleem, tegenwoordig kun je kiezen. Het is nu zelfs als bedrijf toegestaan om een advocaat in dienst te hebben, zonder dat je een advocatenkantoor bent.
Waar vroeger de advocaten op de markt voor juridische dienstverlening de dienst uitmaakte, is dit nu dus anders. Mensen kiezen na een ongeval in Rotterdam niet meer automatisch voor een letselschade advocaat in Rotterdam. Hebben advocaten de boot gemist en zo ja, wanneer dan? Hoe komt het dat er steeds meer concurrentie komt op de markt van de letselschade komt?
Recht op kosteloze rechtsbijstand bij letselschade
Bij de meeste rechtsgebieden betaal je zelf jouw advocaat. Heb je bijvoorbeeld een conflict met een werkgever of met een werknemer, dan betaal je jouw arbeidsrecht advocaat zelf. Dit geldt ook voor het inschakelen van een persoon en familierecht advocaat of een advocaat gespecialiseerd in ondernemersrecht. Particulieren kunnen onder omstandigheden nog gebruik maken van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand, maar deze voorwaarden zijn streng. Verdien je een beetje redelijk, dan kun je jouw advocaat zelf betalen.
Ben je slachtoffer van een verkeersongeval, is er een ongeval op het werk gebeurd of ben je gebeten door een hond? Dan is er iets bijzonders aan de hand wat de kosten van een advocaat betreft. Want in het Nederlands Burgerlijk Wetboek is een bepaling opgenomen die het mogelijk maakt dat je kosteloos een letselschade specialist in kunt schakelen. In de wet staat namelijk dat de juridische kosten onderdeel uitmaken van de schade. Met andere woorden, de tegenpartij, vaak een schadeverzekeraar, betaalt de kosten van een letselschade expert.
Ondernemers zien de kansen in de letselschadebranche
Het hiervoor besproken systeem is vrij uniek. Op het gebied van letselschade is Nederland het enige land dat slachtoffers van een ongeval gratis juridische hulp aanbiedt. In andere landen dienen deze kosten zelf betaald te worden. Alleen in Duitsland en in Oostenrijk kunnen slachtoffers van letselschade een tegemoetkoming kunnen ontvangen als ze slachtoffer zijn van een ongeval.
Het systeem in Nederland is uiteraard prachtig. Maar voor letselschade advocaten zit er ook een grote maar aan. Want ondernemers zien kansen in de letselschadebranche. Het gevolg? Heel veel letselschadebureaus die het verhalen van letselschade aanbieden, geheel kosteloos!
De ondernemers verdringen de advocaten. Want waar letselschade advocaten nog altijd wachten tot cliënten contact met ze opnemen, besteden handige ondernemers veel geld aan advertenties op Google en dure websites met alle tools die je nodig hebt om mensen te werven.
Het gevolg is dat steeds meer slachtoffers van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet een letselschade jurist in de arm nemen en de letselschade advocaat links laten liggen. En dat terwijl diegene mogelijk recht heeft op smartengeld. Betekent dit het einde van de letselschade advocaat in Nederland?
Ondertussen zien we heel langzaamaan dat een aantal advocaten zich ook bezighoudt met adverteren op Google en de website heeft aangepast. Maar is het genoeg om de achterstand op de letselschadebureaus in te halen? Wellicht voor een aantal advocatenkantoren, veel zullen er echter de komende jaren verdwijnen is de verwachting. De tijd zal het leren.