Eén van de ontwikkelingen op de BTC koers speelt vandaag de dag én in 2025 nog een grote rol: de Bitcoin halving. Wat houdt deze halving precies in en wat is de invloed ervan op de prijsvorming van de Bitcoin in het nieuwe jaar? In dit artikel vertellen we je er graag meer over, zodat je beter snapt hoe de munt tegenwoordig in elkaar zit.
Bitcoin halving: wat is dat precies en waarvoor is het er?
Om te snappen wat de impact is van de Bitcoin halving in 2024 is het goed om te weten wat zo’n halving precies inhoudt. Daarvoor gaan we terug naar het Bitcoin-protocol dat ooit door oprichter Satoshi Nakamoto is samengesteld. In dit protocol werd de halving van de Bitcoin namelijk al vernoemd als een mechanisme dat iedere 210.000 blokken (ongeveer één keer per vier jaar) plaatsvindt. Het doel van de halving is dat de beloning die de miners ontvangen voor het minen van Bitcoin gehalveerd wordt. Dit betekent dat het aantal Bitcoin dat wordt gemaakt wordt gehalveerd. Hierbij is er een directe invloed te zien op de snelheid waarmee nieuwe Bitcoin worden gemaakt.
Hierdoor komen er minder digitale munten in omloop waardoor de schaarste verhoogd wordt. Nu vraag je je misschien af waarom zo’n halving in het protocol verwerkt is en daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Logisch: de Bitcoin heeft een vast aantal munten van 21 miljoen. Dit mechanisme is bedoeld om de waarde van de digitale munt op de lange termijn te ondersteunen en om eventuele inflatie te voorkomen, zodat Bitcoin kan worden gezien als hedge tegen inflatie. Voor de halving, die eerder in 2024 plaatsvond, kregen miners 6,25 BTC per blok en momenteel zijn dat er 3,125 BTC; precies de helft van de beloning van vóór de halving.
Interessant: invloed van halvings op de BTC koers en de markt
De Bitcoin halving van 2024 was overigens niet de eerste halving die plaats heeft gevonden. Zo zagen we al drie eerdere halvings: in 2012, 2016 en 2020. Om deze halvings beter te begrijpen ten opzichte van de halving van 2024 en de markt in 2025 is het goed om te kijken naar de effecten van deze eerdere halvings.
Dit deed de halving in 2012: flinke stijging
Voor 2012 kregen miners nog 50 BTC per blok; in 2012 werd dit verlaagd naar 25 BTC per blok. In die tijd was de digitale munt nog niet heel veel waard en was de Bitcoin ongeveer 12 dollar per munt waard. Maar: een jaar na die halving stond de BTC koers op meer dan 1000 dollar per Bitcoin, mede mogelijk gemaakt door de Bitcoin halving.
Halving in 2016 zorgde voor bizarre groei
Ook in 2016 was het weer tijd voor een halving. Deze tweede halving vond plaats op 9 juli 2016. Miners kregen toen geen 25 BTC meer per blok, maar 12,5 BTC. Voor de halving was de Bitcoin ongeveer 650 dollar waard; de munt was ten opzichte van 2013 dus wel weer wat gedaald. Een jaar later, aan het einde van 2017, haalde de Bitcoin echter een waarde van bijna 20.000 dollar. Deze stijging duurde iets langer dan de eerdere halving.
Zo verliep de halving van Bitcoin in 2020
De derde halving vond plaats in mei 2020, waarbij de beloning voor miners nog lager werd. Zij kregen geen 12,5 BTC meer per blok, maar slechts 6,25 BTC om zo meer schaarste te creëren. De waarde van de Bitcoin was weer wat gedaald ten opzichte van 2017, maar lag nog steeds rond de 8.500 dollar. Eind 2021, dus weer anderhalf jaar later, bereikte de Bitcoin een nieuw record van bijna 69.000 dollar. Dit had mede te maken met de economische onzekerheid tijdens de coronacrisis.
Impact van halving van 2024 voor 2025 moet nog blijken
Dit jaar vond de vierde Bitcoin halving plaats en hoewel deze halving al enkele belangrijke marktveranderingen heeft veroorzaakt, moet de volledige impact nog blijken. Dit gebeurt naar alle waarschijnlijkheid ergens in 2025, zoals ook bij eerdere halvings na 1 tot 1,5 jaar gebeurde. Een interessante observatie hierbij is dat de prijs van de Bitcoin vlak voor de halving enorm steeg, iets dat bij eerdere halvings niet het geval was. Vlak voor de halving was de munt bijvoorbeeld bijna 74.000 dollar waard; op het moment van schrijven (begin december) is dat zelfs meer dan 90.000 dollar.
Logisch zou zijn dat de stijgende trend die we eerder zagen bij de halvings ook nu weer plaats zullen gaan vinden, waardoor de digitale munt volgend jaar nóg meer waard gaat zijn. In andere woorden: de impact van de Bitcoin halving in 2025 kan voor heel wat nieuwe hoogtepunten in 2025 gaan zorgen. Tel daarbij de toenemende acceptatie van institutionele beleggers en grote bedrijven op en de prijs zal nog hoger kunnen komen te liggen dan we nu denken. Of dat daadwerkelijk het geval gaat zijn, is nog even afwachten, maar spannend is het zeker.