Volgens de Nederlandsche Bank moet het pensioenstelsel in Nederland drastisch hervormd worden om de fundamentele zwakheden en onzekerheden voor alle deelnemers weg te nemen. Binnen het huidige systeem weet eigenlijk niemand meer wat voor pensioen hij of zij kan verwachten, omdat de rendementen van jaar tot jaar sterk fluctueren en het individu geen idee heeft hoeveel geld er voor hem of haar apart is gezet. Ook weten deelnemers binnen het huidige stelsel niet in hoeverre de tekorten naar toekomstige generaties worden doorgeschoven, zo concludeert de Nederlandsche Bank.
Om het pensioenstelsel duurzamer en inzichtelijker te maken moeten er volgens de centrale bank twee veranderingen worden doorgevoerd. Ten eerste moet er toe gewerkt worden naar een persoonlijk pensioenvermogen, omdat daarmee een einde gemaakt kan worden aan de ondoorzichtige herverdeling tussen generaties. Ook maakt een persoonlijk pensioenvermogen het voor deelnemers makkelijk om over te stappen, een andere beperking van het huidige pensioenstelsel. Ten tweede moet er meer flexibiliteit komen om het beleggingsbeleid af te stemmen op de leeftijd van de deelnemers.
Persoonlijk pensioenvermogen
Door naar een persoonlijk pensioenvermogen toe te werken kun je de voortdurende onzekerheid bij deelnemers wegnemen en het beleggingsbeleid beter afstemmen op de verschillende leeftijdsgroepen, zo denkt de Nederlandsche Bank. Zo is het beleggingsbeleid binnen het huidige pensioenstelsel te defensief voor jonge generaties, waardoor er geen optimaal rendement behaald kan worden.
Door het gebrek aan transparantie in het huidige pensioenstelsel kunnen fondsbeheerders in de verleiding komen tekorten naar de toekomst door te schuiven. Ook kunnen fondsen zich in het huidige stelsel verschuilen achter een fictieve rekenrente, waardoor ze de financiële positie van het fonds beter kunnen voorspiegelen dan dat deze in werkelijkheid is.
Collectieve onzekerheid
De gedachte achter grote collectieve pensioenfondsen is dat er op die manier voldoende spreiding in het beleggingsbeleid aangebracht kan worden. Maar door de economische crisis is er steeds meer weerstand tegen de collectieve aanpak. Jongeren vrezen dat er door de vergrijzing en tegenvallende beleggingsrendementen straks geen geld meer voor hen over is, terwijl ouderen het gevoel hebben dat ze niet krijgen wat ze eerder altijd is toegezegd. De laatste jaren zijn de pensioenen bijvoorbeeld niet geïndexeerd, wat betekent dat de koopkracht door de inflatie uitgehold wordt.
Het falen van een collectief pensioenstelsel dwingt de Nederlandsche Bank als toezichthouder op de pensioenfondsen om stappen te zetten. De pensioenwereld staat voor grote veranderingen, nu we gezien hebben dat resultaten uit het verleden geen garantie meer bieden voor de toekomst. Door de extreem lage rente wordt het voor pensioenfondsen veel lastiger om rendement te maken met een ’traditioneel’ beleggingsbeleid.
Bij een persoonlijk pensioenvermogen denken wij natuurlijk ook aan goud, omdat je dat prive kunt bezitten zonder tegenpartij risico. Volgens de World Gold Council is een negatieve rente reden om twee keer zoveel goud in de beleggingsportefeuille op te nemen. Ook interessant is dat de Britse belastingdienst sinds kort belegen in goud erkent als vorm van pensioenbelegging. Dat betekent concreet dat het belastingtechnisch aantrekkelijker geworden is om fysiek goud apart te zetten voor het pensioen. Binnen de Eurozone wordt het bezit van goud al gepromoot door het edelmetaal vrij te stellen van btw.
Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard