Deze mededeling van Shishmanian komt op een zeer ongelukkig moment voor de investeerders in goudmijnbedrijven, want de verschillende indices en ETF’s die zijn opgebouwd uit goudmijnaandelen (BGMI, GDX en NYSE Arca Gold Bugs index) laten consequent een sterk dalende trend zien. Vanaf augustus vorig jaar, toen de goudprijs op een hoogtepunt stond van meer dan $1.900 per troy ounce, bevinden de meeste mijnbouwaandelen zich al in een dalende trend. Vanaf de piek van 2011 hebben de bekendste graadmeters van de goudmijnaandelen al 30 tot 40 procent van hun waarde verloren, terwijl de goudprijs vanaf het hoogtepunt in augustus 2011 tot en met vandaag (~$1550/oz) met ‘slechts’ 20% in gezakt.
Aram Shishmanian heeft gezegd dat de meeste goudmijnen op dit moment een goudprijs van tenminste $1.300 per troy ounce nodig hebben om te kunnen overleven. Maar door de snel stijgende productiekosten en hogere belastingen van de overheden moet de goudprijs snel weer de weg naar boven vinden om de goudmijnen wat meer lucht te geven. Als de trend van stijgende (productie)kosten de komende vijf jaar in dit tempo blijft doorgaan hebben de mijnbouwbedrijven over vijf jaar een goudprijs nodig van tenminste $3.000 om het hoofd boven water te kunnen houden.
Ondanks deze voorspelling blijft Shishmanian optimistisch over de goudmarkt, want er is nog altijd een sterke vraag naar fysiek goud. De toekomstige vraag naar goud komt volgens de topman van het World Gold Council van opkomende markten, centrale banken en beleggers wereldwijd. Daarbij merkt hij op dat China en India op dit moment gezamenlijk al 55% van de wereldwijde goudmarkt vormen. “Opkomende markten gaan een toenemende hoeveelheid goud aanhouden als reserve”, zo verklaarde de CEO. “Het aanhouden van miljarden in dollars zal ze niet helpen. Het potentiële alteatief is goud”, aldus Shishmanian.
Op dit moment beheren de verschillende ETF’s die gedekt zijn door goud een vermogen van $120 miljard, aldus de topman van het World Gold Council. “Dit is het topje van de ijsberg, want Amerikaanse pensioenfondsen hebben nog geen substantiële hoeveelheid goud in hun portefeuille. We zullen zien dat dat de komende twintig jaar gaat veranderen”.
Bijgevoegd ziet u de koersontwikkeling van de Barron’s Gold Mining index (BGMI) over de afgelopen tien jaar en de GDX en ARCA Gold Miners over de afgelopen vijf jaar. Deze grafieken, en de boodschap van Shishmanian, tonen maar weer eens aan dat beleggen in goudmijnaandelen een hele andere tak van sport is dan beleggen (of beter gezegd: sparen) in fysiek goud. Dat onderscheid moeten beleggers en fondsbeheerders ook kunnen maken.
Barron’s Gold Mining Index
GDX Gold Miners ETF
NYSE Arca Gold Bugs index