Importverbod Rusland in strijd met regels WHO

Het importverbod dat Rusland deze week heeft ingevoerd is in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO), zo verklaarde een Europese diplomatieke bron tegenover de ITAR-TASS. “Grootschalige politiek gedreven handelsbeperkingen zijn een directe schending van de regels van de WHO, waar ook Rusland ooit mee ingestemd heeft”, zo verklaarde de diplomaat.

De Europese Commissie gaat de importbeperkingen die Rusland in werking heeft gesteld analyseren, zodra de volledige lijst van verboden producten bekend is. President Poetin maakte eerder deze week bekend dat een groot aantal landbouwproducten uit de Europese Unie niet langer op de Russische markt verkocht mogen worden. Het verbod is een jaar lang van kracht, zo schrijft Russia Today.

Miljardenverliezen

Verschillende Europese landen exporteren veel landbouwproducten naar Rusland. De BBC maakt een overzicht van alle soorten producten en de totale bedragen die daarmee gemoeid gaan. De Europese diplomaat bevestigt tegenover ITAR-TASS dat de economische verliezen kunnen oplopen tot miljarden euro’s. Niet alleen Europese bedrijven zullen hinder ondervinden van de sancties, maar ook de Russische consumenten. Die worden geconfronteerd met lege schappen en hogere prijzen. Het zal even duren voordat supermarkten andere leveranciers gevonden hebben voor alle producten.

 

Het is duidelijk dat de Russische president niet te spreken is over de Westerse sancties. Dat de eigen bevolking er last van heeft weegt blijkbaar minder zwaar dan de wens om Europese bedrijven te hinderen.

Het importverbod van Rusland raakt Europese voedselproducenten

Het importverbod van Rusland raakt Europese voedselproducenten (Bron: BBC)