Chinese yuan onderdeel van valutareserves Taiwan

De Taiwanese centrale bank heeft de Chinese yuan aan haar valutareserves toegevoegd, zo schrijft de South China Morning Post. Volgens Perng Fai-nan, gouverneur van de Taiwanese centrale bank, is dat de erkenning voor het feit dat de Chinese munt steeds vaker gebruikt wordt in internationale transacties. Door de internationalisering van de yuan en door de toenemende handel met China ontstond er een behoefte om structureel valutareserves in yuan aan te houden.

“Er is een realistische behoefte om deze stap te zetten. China heeft de grootste buitenlandse valutareserve ter wereld en heeft tevens een goede kredietstatus”, zo verklaarde de gouverneur van de centrale bank tegenover het Taiwanese parlement. Hij voegde eraan toe dat elf centrale banken in de wereld al yuan aan hun valutareserves hebben toegevoegd.

Chinese yuan

Het vasteland van China is de grootste afzetmarkt voor de Taiwanese economie. Volgens Fai-nan heeft de onderlinge handel inmiddels een omvang van $160 miljard per jaar. Vorig jaar sloten China en Taiwan nog een overeenkomst die directe handel in de eigen valuta aanmoedigt. Sindsdien is de band tussen de twee landen op het gebied van handel en financiën sterker geworden.

Taiwan wil een belangrijke offshore trading hub worden voor handel in Chinese yuan, net als Hong Kong en Singapore. De Chinese yuan wordt internationaal steeds meer gebruikt en zal naar verwachting de komende tien tot twintig jaar uitgroeien tot één van de meest dominante valuta wereldwijd. Volgens analist Andrew Tsai van KGI Securities is het voor Taiwan beter om er vroeg bij te zijn dan om deze kans te missen.

De gouverneur van de Taiwanese centrale bank wilde nog niet zeggen hoe groot het aandeel van de Chinese yuan is in haar totale valutareserve. Taiwan heeft als exportland door de jaren heen een aanzienlijke hoeveelheid buitenlandse valuta verzameld. De South China Morning Post schrijft dat het land eind augustus met omgerekend $409,4 miljard de vierde grootste valutareserve heeft van alle landen in de wereld.

Chinese yuan steeds belangrijker op de valutamarkt

Chinese yuan steeds belangrijker op de valutamarkt (Afbeelding via AP)