Grafiek: De totale hypotheekschuld in Nederland

Iedereen weet inmiddels wel dat de totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens uitzonderlijk hoog is. Maar hoe hoog de schuld precies is en hoe snel die de afgelopen vijftien jaar gegroeid is, dat laat de volgende grafiek goed zien. De grafiek komt uit hetzelfde rapport over de woonuitgaven van huurders en eigenaren-bewoners waar we in ons artikel “Steeds meer subprime hypotheken in Nederland” naar verwijzen.

Hypotheekschuld groeit bijna niet meer

We publiceren deze grafiek in een apart artikel, zodat u deze makkelijk terug kunt vinden en kunt delen. Merk op dat de totale hypotheekschuld de laatste jaren vrijwel niet meer groeit, omdat er tegelijkertijd minder nieuwe hypotheken worden verstrekt en er meer wordt afgelost op bestaande hypotheken. Dat betekent deflatie en dus een vrijwel onvermijdelijke daling van de huizenprijzen. Het is de vraag hoe lang die daling zal aanhouden. Als we deze grafiek mogen geloven hebben we nog een weg te gaan voordat de markt weer stabiliseert.

Totale hypotheekschuld in Nederland vanaf 1996

Totale hypotheekschuld in Nederland vanaf 1996

(Bron: Rapport Woonuitgaven van huurders en eigenaren-bewoners)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Grafiek: De totale hypotheekschuld in Nederland

  • dus circa 650 miljard euro aan hypotheekschuld t.o.v. een bbp van 770 miljard euro

    Beantwoorden
  • Nieuwe schulden betekend nieuw geld en als de balans tussen aflossing en nieuwe schulden positief is…dan groeit de economie. Zo simpel is dat. Omgekeerd als de balans negatief is is er minder geld en gaar er bedrijven falliet en worden aflossingen niet meer terugbetaald.
    Nu, indien het openstaande hypo bedrag daalt verdwijnt er dus geld uit de economie wat moet opgevangen worden door ofwel extra schuld bij de overheid (afgelopen jaren gebeurt wat de crisis heeft verzacht) of een positievere handelsbalans (hierdoor vkloeit buitenlands geld naar NL toe) . Dat laatste zie ik niet direct gebeuren en dat eerste staat mi voor de toekomst ook onder druk. Alles bij elkaar betekend dit dat als we niet teveel wanbetalers willen dan kunnen de geldcreators (vooral banken gezien deze voor 90% de geldhoeveelheid bepalen) de totale hypo schuld niet te hard laten dalen daar dit alleen maar uitmond in meer crisis.

    MAW verwacht ik niet echt een snelle daling van de (hypotheek) schulden. Dit is economisch gezien onmogelijk.

    Beantwoorden
    • Het is inderdaad een zeer lastig probleem. Schulddeflatie is problematisch en het verder opblazen van de schuldenberg is bijna niet mogelijk. Pas als de huizenprijzen verder dalen kan er weer beweging in de markt komen.

      De relatie tussen schuldgroei en economische groei is zo sterk dat we kunnen spreken van een schuldgedreven economie.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo