George Soros koopt meer aandelen GLD

George Soros gaf in 2010 nog aan dat hij goud ziet als de ultieme 'asset bubble'. Sindsdien in de goudprijs met 60% gestegen en zijn economen, beleggers en analisten het er nog steeds niet met elkaar over eens of de goudprijs echt een bubbel is. George Soros verdiende in 1992 veel geld door te speculeren tegen het Britse pond. De Bank of England probeerde een waardedaling van het Britse pond te voorkomen, maar bezweek onder de druk van de markt. Soros zat aan de goede kant van deze verschuiving en zag zijn vermogen sterk toenemen.

Paulson

Ook miljardair Paulson heeft een groot belang in het SPDR Gold Trust (GLD), zijn 21,8 miljoen aandelen in het fonds hebben een marktwaarde van $3,67 miljard. Hij is de grootste aandeelhouder in het fonds, een positie die hij in het tweede kwartaal van dit jaar al versterkte door zijn blootstelling aan GLD met 26% uit te breiden. Volgens Bloomberg vertegenwoordigt dit bedrag ongeveer 66 ton aan fysiek goud, meer dan de goudreserve van landen als Brazilie, Bulgarije en Bolivia.

Met een marktkapitalisatie van $74,69 miljard zou alleen het GLD volgens deze redenering al over 1342,46 ton goud moeten beschikken. Wij twijfelen of dat het geval is. Het GLD houdt weliswaar een aanzienlijke goudvoorraad aan, maar de contracten zijn niet 1:1 gedekt door fysiek goud. Ook zijn er beperkingen opgelegd aan de mogelijkheid om aandelen in te ruilen voor fysiek goud. Zo kunnen alleen een select aantal 'authorized participants' fysiek goud opvragen en moeten ze dat doen met minstens een 'basket' van 100.000 aandelen. 

GLD versus fysiek goud

Beleggers die aandleen kopen in het GLD doen dat in meerderheid om blootstelling te krijgen aan de goudprijs. Gaat de prijs omhoog, dan kunnen beleggers makkelijk winst nemen op deze aandelen. Ten opzichte van de opslag van fysiek goud is een afgeleide product als het GLD makkelijker en met minder kosten te verhandelen. Daarom geniet GLD onder veel beleggers nog de voorkeur boven goud. Dankzij de aanwezigheid van ETF's kan er veel meer goud op papier verkocht worden dan er feitelijk aanwezig is, waardoor een grote stroom van dollars richting 'goud' niet direct zorgt voor een prijsstijging van goud. Het GLD ETF volgt de goudprijs, die elders wordt vastgesteld op basis van vraag en aanbod. Meer over de relatie tussen GLD en de goudprijs leest u in dit artikel op FOFOA.

Als Paulson daadwerkelijk 66 ton aan fysiek goud zou opvragen zou dat een veel grotere prijsstijging tot gevolg hebben dan wanneer hij het koopt via een ETF. Hetzelfde geldt in mindere mate natuurlijk ook voor George Soros. Het verschil tussen fysiek goud in eigen bezit en de aandelen van een GLD is dat eerstgenoemde volledig bezit is, terwijl het laatste een bezit is waar de verplichting van een ander aan kleeft. Kan het GLD om wat voor reden dan ook niet voldoen aan haar verplichting om goud uit te leveren, dan zou dat in de prijs verwerkt worden. De prijs van fysiek goud zal ondertussen stijgen door een vlucht van papiergoud naar fysiek goud.

Bloomberg met technische analyse op de goudprijs…

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo