Moet Zwitserland echt zoveel goud kopen?

Op 30 november mag de Zwitserse bevolking haar stem laten horen over de Zwitserse goudvoorraad. Via een referendum kan men de Swiss National Bank (SNB) verplichten om haar totale goudvoorraad terug te halen naar eigen land en om deze uit te breiden tot 20% van de totale buitenlandse reserves. Wanneer de meerderheid van de bevolking instemt met dit referendum zou dat betekenen dat de SNB in de toekomst helemaal geen goud meer mag verkopen. Ook zou de centrale bank veel goud moeten kopen om de gewenste dekkingsgraad van 20% te halen. Men heeft al becijferd dat de centrale bank met de huidige goudprijs ruim 1.700 ton goud moet kopen om die doelstelling te halen. Dat zou nog eens een impuls zijn voor de goudmarkt!

Maar is het allemaal echt zo simpel? Sommige analisten van het Franse Société Générale hebben zo hun bedenkingen. Wanneer het referendum geaccepteerd wordt kan de Zwitserse centrale bank de verplichting om goud te kopen simpelweg omzeilen door een deel van de valutareserves van de balans te halen en onder te brengen in een apart beleggingsfonds, zo verklaarde de Franse bank. Als dat fonds onder het beheer van het ministerie van Financiën geplaatst wordt tellen deze valutareserves niet meer mee als reserves van de centrale bank, wat betekent dat de gouddekking automatisch toeneemt. Om dit te bereiken volstaat het afstoten van valutareserves die de centrale bank aanhoudt in de vorm van euro’s en dollars.

Als dit echt mogelijk is hoeft de centrale bank van Zwitserland dus helemaal geen goud te kopen en is alle opheft hierover een storm in een glas water. Wat denken jullie?

Bron: Forexcombined

Lees ook: Accepteert Zwitserland het referendum over goud?

gold_coins-bar

Volgens SocGen hoeft de centrale bank van Zwitserland helemaal geen goud te kopen