Shortpositie termijnmarkt van goud naar hoogste punt in vier jaar

Volgens de analist van Seekingalpha, die verbonden is aan Hebba Alteative Investments, is de categorie “Managed Money” (actieve vermogensbeheerders) een goede indicator voor het sentiment in de markt. Nemen deze een relatief grote positie in aan de shortzijde van de markt (speculerend op een prijsdaling), dan is dat mogelijk een teken dat de correctie op haar einde is en dat de koers weer de andere kant op kan bewegen.

Commitment of Traders report

Het Commitment of Traders Report (COT-report) wordt iedere vrijdag gepubliceerd door de Commodities Futures Trading Commision (CFTC), de toezichthouder op de termijnmarkten van onder meer goud en andere grondstoffen. Dit rapport is gebaseerd op de posities die verschillende grote marktpartijen de dinsdag daarvoor (drie dagen eerder) innamen in de markt. Een dergelijk rapport verschaft inzicht in de posities die producenten, consumenten en speculanten innemen op de markt voor termijncontracten. Omdat de gegevens uit dit rapport pas enkele dagen later worden vrijgegeven door de CFTC bevat het niet de meest actuele data die je als koper of verkoper van goud of zilver zou willen hebben. Toch bevat het rapport soms nuttige informatie.

Het laatste COT-report (12 februari 2013) laat namelijk zien dat het aantal contracten short onder de categorie “Managed Money” in een week tijd is toegenomen van 34.829 naar 49.153, terwijl het aantal contracten long juist zakte van 121.755 naar 119.403. Wie een simpel rekensommetje maakt ziet dat deze actieve handelaren voor 29,16% short zitten in de markt, tegenover 22,24% een week eerder. Het sentiment in de goudmarkt is onder deze beleggers dus zeer negatief. De analist van Hebba Alteative Investments schrijft op Seekingalpha dat men sinds november 2008 niet meer zo negatief is geweest als nu. Toen was de goudprijs gezakt naar een dieptepunt van $733 per troy ounce, om vervolgens in twee weken weer te klimmen naar $820 (+11,8%) en het jaar af te sluiten op $850. De vorige keer dat de “Managed Money” categorie zo negatief was op de termijnmarkt klom de goudprijs in een kleine twee maanden tijd met 15 tot 20 procent!

Het is natuurlijk niet gezegd dat zoiets nu weer gaat gebeuren, maar feit is dat het sentiment in de markt momenteel vrij zwak is. Als Bloomberg schrijft dat een grote naam als George Soros een kwart van zijn positie in het GLD ETF van de hand heeft gedaan is dat een teken aan de wand.

Data van de laatste vier COT-reports (Bron: Seekingalpha)

Meeste contracten short sinds 2006

In absolute termen is het aantal contracten short op de goudmarkt op recordhoogte. Nog niet eerder in de geschiedenis van de COT-reports (2006) werd een dergelijk groot aantal openstaande contracten short geregistreerd als afgelopen week. De laatste keer dat het totale aantal boven de 40 duizend kwam was in mei 2012, toen de goudprijs op $1.579 per troy ounce stond. Drie maanden later stond de goudprijs op $1.668, een stijging van 6% in een relatief korte tijd.

Afgelopen vrijdag ging de goudprijs opnieuw hard onderuit, tot valk boven de $1.600 per troy ounce. Dat is een daling van $40 ten opzichte van de goudprijs op 12 februari, waarop de data uit het betreffende COT-report op gebaseerd is. Het is dus goed mogelijk dat het aantal shortcontracten deze week nog groter is geworden in verhouding tot het aantal contracten long.

Conclusie

De analist van Seekingalpha concludeert op basis van de informatie uit het laatste COT-report dat het sentiment onder vermogensbeheerders ten aanzien van goud momenteel vrij negatief is. De geschiedenis heeft echter uitgewezen dat dit soort situaties een uitgelezen instapmoment bieden. We weten niet of de prijs nog veel verder gaat dalen, daar kan Marketupdate ook niets zinvolgs over zeggen. Het is niet aan mij om beleggingsadvies te geven, doe daarvoor uw eigen onderzoek.

Wel onderschrijft ik de mening van de analist dat het sentiment in de goudmarkt momenteel veel negatiever is, zonder dat de 'fundamentals' verslechterd zijn. Integendeel juist, want de laatste maanden en weken komen er steeds meer berichten voorbij onder het kopje valutaoorlog. De waarde van geld wordt voortdurend ondermijnd door verschillende valutablokken, in een poging de enorme schuldenberg onder controle te houden. Het monetair financieren door centrale banken, gecombineerd met een extreem lage rente, is voor mij vanaf 2009 reden geweest om positief te zijn ten aanzien van edelmetalen. Deze week heb ik opnieuw goud aan mijn eigen 'reserves' toegevoegd.

Voetnoot: Marketupdate geeft geen beleggingsadvies. Ik wijs hier alleen op bepaalde ontwikkelingen in de markt die naar mijn mening interessant zijn. De lezer moet zelf onderzoek doen alvorens een (significante) beleggingsbeslissing te nemen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo