US Mint verkocht in augustus 74 maal zoveel zilver als goud

In augustus werden er volgens de meest actuele data van de US Mint 2,87 miljoen Silver Eagle muntstukken van 1 troy ounce puur zilver verkocht, tegenover 39.000 troy ounce aan gouden muntstukken (1, 1/2, 1/4 en 1/10 troy ounce munten samen). Dat is omgerekend 73,59 x zoveel zilver als goud. De prijs van zilver was in die maand ongeveer 56x zo laag als die van goud, wat wil zeggen dat de US Mint ook meer dollars aan zilver heeft verkocht dan dollars aan goud.

De groeiende vraag naar beleggingszilver is geen fenomeen van de laatste maanden, maar van de laatste jaren. Onder beleggers is zilver blijkbaar meer geliefd dan goud, wat mogelijk verband houd met de fundamentals van zilver. Anders dan goud is zilver vooamelijk een grondstof geworden voor de industrie, een grondstof die steeds schaarser wordt. Daaaast bieden zilveren munten net als goud een bescherming tegen geldontwaarding, omdat de intrinsieke waarde van de munten zich op lange termijn corrigeren voor de inflatie. De unieke fundamentals van zilver maken het metaal geliefd bij beleggers, die bereid zijn een hogere volatiliteit te accepteren in ruil voor mogelijk een hoger rendement.

Als we de data van de US Mint vanaf begin 2009 erbij pakken (zie grafiek) zien we dat er steeds meer zilver wordt verkocht ten opzichte van goud. De gele trendlijn, die het 3-maandelijkse moving average laat zien, klom van een 20:1 ratio in het voorjaar van 2009 tot bijna 65:1 nu. Het zilver is, volgens de data van de US Mint, sinds 2009 naar verhouding dus drie keer zo populair geworden als goud.

Volgens sommige beleggers moet de relatief sterke vraag naar zilver ervoor zorgen dat de prijs van zilver dichter naar die van goud toe kruipt, zelfs een ratio van minder dan 20:1 wordt door veel zilverbeleggers voor mogelijk gehouden. Daar is totnogtoe niet veel van terecht gekomen, want sinds 2009 zakte de goud/zilver ratio van ongeveer 75:1 naar 55:1.

Onderstaande grafiek heb ik samengesteld met de data van de US Mint. Klik erop voor een grotere versie.

De verhouding tussen de hoeveelheid verkochte gouden en zilveren munten bij de US Mint (Bron: US Mint)