Mijnwerkers Zuid-Afrika roepen op tot algemene staking

Het ANC is al sinds 1994 aan de macht, maar lijkt steeds meer moeite te hebben om de bevolking tevreden te houden. De mijnbouwsector in Zuid-Afrika is erg groot, omdat het land rijk is aan bodemschatten zoals goud en platina. De leider van de demonstratie sprak in een voetbalstadion een paar duizend mijnwerkers toe en riep daarbij op tot een algemene staking in de regio Rustenburg. Deze regio, 100 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Johannesburg, is rijk aan platina en wordt daarom ook wel de 'platinum belt' genoemd.

Door op te roepen tot een staking in alle Zuid-Afrikaanse platinamijnen denkt de leider van de protestbeweging de mijnbouwbedrijven onder druk te kunnen zetten. Dat zou zondag moeten gebeuren. Bij het uitspreken van deze doelstelling klonk er een mild applaus van de aanwezige mijnwerkers, die zich hadden bewapend met stokken en machetes. Ondanks de wapens benadrukken de mijnwerkers dat ze niet uit zijn op een gewelddadige confrontatie. In plaats daarvan eisen ze een loonsverhoging tot 12.500 rand ($1.500) per maand, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het huidige loon. 

De mijnwerkers die aanwezig waren bij de demonstratie benadrukten dat ze niet aan het werk gaan voordat de directies van de platinamijnen over de brug komen met een salarisverhoging. Het aandeel van Anglo American Platinum zakte in de vroege handel met 1,8%, nadat het een dag eerder al 4% van haar marktwaarde zag verdampen. De platinaprijs blijft ondertussen oplopen en staat op donderdagmiddag op $1.656 per troy ounce, waarmee het prijsverschil tussen goud en zilver terug loopt tot $67 per troy ounce. Op dit moment is goud nog maar 4,4% duurder dan platina, een verschil dat voor de onrust in de platinamijnen in Zuid-Afrika nog ruim 15% was.

'Platina eind dit jaar op $1.750'

Analisten van het Duitse Commerzbank houden de situatie in Zuid-Afrika ook nauwlettend in de gaten en concluderen dat de prijzen van zowel platina als palladium de komende maanden nog verder kunnen stijgen. De bank verwacht dat de prijzen van een troy ounce platina en palladium aan het eind van dit jaar respectievelijk $1.750 en $750 zullen zijn. Door de toenemende onzekerheid over het toekomstige aanbod van platina zullen afnemers waarschijnlijk hogere prijzen betalen om de aanvoer van platina veilig te stellen. Platina wordt, net als palladium, veel gebruikt in de auto-industrie. De prijs van platina zal naar verwachting meestijgen met die van goud, het edelmetaal waarvan Commerzbank ook een verdere prijsstijging verwacht.

Palladium komt vooamelijk uit Rusland en Zuid-Afrika, waardoor er ook enige onzekerheid is over de toekomstige palladiumproductie. De huidige palladiumprijs is $683 per troy ounce.

Platinaproductie onzeker door onrust in Zuid-Afrikaanse mijnen