AEX op hoogste stand sinds crisis. Nou èn?

AEX op hoogste stand sinds uitbreken crises’ stond er recent op alle nieuwssites. Voor veel beleggers een belangrijk bericht, de suggestie van economische vooruitgang en herstellende koersen geeft vertrouwen. Maar persoonlijk heb ik dat bericht heel anders ervaren. Als trader heb ik de laatste dagen namelijk nagenoeg enkel short trades gedaan, oftewel geld verdiend op de daling van koersen. Terwijl de indexen pieken bereikten waren mijn beste handelsmogelijkheden  contrair aan het beurssentiment.

Eigenlijk vind ik dat ontzettend geestig. Iedereen praat over beursherstel,  rent (vaak te laat) achter de meute aan en probeert een graantje mee te pikken door te handelen op basis van nieuwsberichten en hoopvolle verwachtingen. Het gevolg is vaak een desillusie.

Waarom vind ik dat dan zo grappig? Ik trek mij namelijk helemaal niets aan van verwachtingen en sentiment. Ik kijk alleen maar naar wat er nu werkelijk plaats heeft op de beurs, ongeacht het sentiment.  Als ik actie onderneem doe ik dat alleen maar op basis van een gedegen technische analyse. Is die analyse gelijk aan het beurssentiment dan ren ik met de meute mee. En als die analyse tegengesteld is dan ga ik tegen dat sentiment in. Het maakt me helemaal niets uit welke kant we opgaan. Hoewel?

Een voorliefde voor short trades moet ik soms onderdrukken. Uit ervaring blijkt namelijk dat short trades doorgaans sneller tot resultaat komen en ook een groter bereik hebben. Dat heeft alles te maken met paniekverkopen. Koopbeslissingen nemen traders meestal in alle rust, maar verkopen doen ze vaak rigoureus omdat ze angstig zijn voor dalingen en zo hun gekochte posities zien verdampen. Als traders massaal hun gekochte posities afstoten, weten we wat het gevolg is: koersdaling. En koersdaling is precies wat we willen in een short trade.

Waarom moet ik die voorliefde voor short trades dan onderdrukken zult u zeggen. Dat is omdat ik geen voorkeur wil hebben, ik laat mij louter leiden door de technische analyse. De ene keer omhoog kijken, de ander keer omlaag. Juist door die werkwijze systematisch vol te houden en niet toe te geven aan sentiment, is consistent presteren het resultaat.

Maar ik heb toch altijd gezegd dat ik niet tegen de trend in wil handelen? Dat is zeker waar, maar een correctie in een daggrafiek is vaak een trend in een uurgrafiek. En dan kun je ondanks een bepaald sentiment in de dag gewoon op een trend handelen in het uur. Of bijvoorbeeld een maand en een dag voor de wat langere termijn handelaren.

Stelselmatig koerspatronen en samenhang tussen grafieken combineren vinden sommige traders misschien een saaie bezigheid. Maar als rendement het gevolg is, kan iets wat saai is heel snel leuk worden!

Er zijn mensen die menen behept te zijn met een groot economisch inzicht en marktgevoel waardoor koersbewegingen voorspelt kunnen worden. Helaas is dat maar een fractie van de mensen die actief zijn op de beurs en vaak presteren zij zeer onregelmatig. Voor alle anderen kan ik het gebruik van technische analyse van harte aanbevelen. Lekker saai en niemand luistert naar je TA-verhalen op een feestje, maar wel doeltreffend!

Technische analyse kan altijd worden toegepast op alle grafieken en op alle mogelijke instrumenten.

Juist vandaag de dag waarop koersen overspannen lijken te pieken is een objectief technisch beeld hèt middel om in te spelen op bewegingen die je anders niet zou zien aankomen.

Ik wens u veel succes toe met uw handelingen op de beurs.

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse.

‘Gelijk krijgen over de koersrichting op termijn is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat.’

http://www.momentumtrades.nl/

Patrick Koopman

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse. ‘Gelijk krijgen over de koersrichting is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat. Technische analyse van koersen en grafieken brengt ons op het spoor van herkenbare patronen en repeterende bewegingen. Daar zit de winst.’ In een wereld waar veel gepraat wordt, is praktische toepasbaarheid nog wel eens ver te zoeken. Patrick verstaat de kunst om de materie terug te brengen naar ongekunstelde en doeltreffende oplossingen. Geld verdienen met beurshandel is voor velen toegankelijk gemaakt. Profiteer van Patrick’s trades op de future markten via Momentumtrades. www.momentumtrades.nl