Column: Bijdrukken of afstempelen?

Sinds het uitbreken van de financiële crisis hebben centrale banken op grote schaal staatsobligaties en ander schuldpapier opgekocht om te voorkomen dat overheden en de bankensector in de problemen zouden komen. Onderpand dat door de markt niet meer vertrouwd werd kwam terecht bij de centrale bank, waardoor de kredietverlening van banken weer op gang kwam en zorgen over de enorme schulden naar de achtergrond verdwenen.

Bijna tien jaar na het uitbreken van de crisis hebben de grootste centrale banken in de wereld voor $21,7 biljoen aan activa op hun balans staan en de verwachting is dat het totaal volgend jaar september verder gegroeid zal zijn tot ongeveer $24 biljoen. Ter vergelijking, voor de grote financiële crisis van 2008 hadden centrale banken slechts voor een paar biljoen dollar aan bezittingen op hun balans staan.

Ongekend monetair experiment

In de hele geschiedenis van de mensheid is het nog nooit eerder voorgekomen dat centrale banken wereldwijd op zo’n grote schaal moesten ingrijpen om het financiële systeem overeind te houden. Maar in plaats van lessen te leren van de vorige crisis en onze schulden terug te brengen (‘deleveraging’) doen we al jaren precies het tegenovergestelde.

Huishoudens, bedrijven en overheden worden door de lage rente aangespoord meer geld te lenen. Projecten en bedrijven die onder normale omstandigheden niet rendabel waren worden opeens wel rendabel, met als enige voorwaarde dat de rente zo laag blijft als dat ie nu is…

Doordat centrale banken nu al tien jaar de geldkraan wagenwijd open hebben gezet zijn er weer nieuwe bubbels ontstaan, onder meer in aandelen, obligaties en vastgoed. Het is dan ook geen wonder dat de economie weer groeit, al is het maar een paar procent per jaar. Ondertussen groeien de schulden veel harder, waardoor we er in een volgende crisis in feite nog beroerder voor staan dan in het najaar 2008.

Centrale banken hebben de controle verloren

Centrale banken proberen de schijn hoog te houden dat ze de situatie nog steeds onder controle hebben. Mario Draghi van de Europese Centrale Bank praat over een halvering van zijn stimuleringsprogramma, terwijl Janet Yellen van de Federal Reserve al stappen zet richting het verkleinen van de balans.

Het zijn mooie woorden van de centrale bankiers, maar de realiteit is dat zij wereldwijd de afgelopen 12 maanden voor in totaal $1,6 biljoen aan hun balans hebben toegevoegd. Vergeleken daarmee is de $10 miljard die de Federal Reserve iedere maand van haar balans af haalt een ‘verwaarloosbaar’ bedrag.

Dit gegeven, plus het feit dat de rente nog steeds amper verhoogd wordt, geeft aan dat centrale banken nog maar heel weinig speelruimte over hebben voor als er een nieuwe crisis uitbreekt. Wat kunnen de hoeders van ons financiële systeem dan nog doen?

Afstempelen of bijdrukken?

Het is belangrijk om te beseffen dat centrale banken niet failliet kunnen gaan, omdat ze alle schuldverplichtingen in hun eigen valuta altijd na kunnen komen. Breekt er in de toekomst een nieuwe crisis uit, dan zijn er in hoofdlijnen twee verschillende scenario’s mogelijk.

In het beste geval kunnen centrale banken besluiten om bijvoorbeeld staatsobligaties op hun eigen balans af te stempelen. In dat geval daalt de schuldenlast van overheden en krijgen die weer meer speelruimte om de economie met ‘Keynesiaans stimuleren’ aan te zwengelen. Vergelijkbaar met de stimuleringsprogramma’s van 2008 en 2009, maar dan op een veel grotere schaal.

Een minder prettig scenario is dat beleggers het vertrouwen in staatsobligaties kwijtraken en de rente sterk begint te stijgen. Op dat moment worden centrale banken min of meer gedwongen om alle schulden op haar balans te zetten die de markt niet meer wil hebben, om maar te voorkomen dat het vertrouwen in het geld wegvalt. En dat betekent dat opnieuw de geldpers aan zal gaan, maar dan in een veel hogere versnelling.

Misschien ben ik te somber en kunnen we dankzij technologische innovaties uit deze wereldwijde schuldenproblematiek groeien. Maar het meest waarschijnlijke scenario is dat het fundament van sparen in schulden onder onze voeten wegzakt en we (tijdelijk) een solide anker nodig hebben.

Verschillende centrale banken, zoals die van China en Rusland, zijn al aan het voorsorteren op een dergelijk scenario door hun dollarposities af te bouwen en hun goudreserves verder uit te breiden. Laten we hopen dat centrale banken dat goud niet nodig hebben, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].




Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Column: Bijdrukken of afstempelen?

  • Poppenkast

    Wij hebben dat goud en zilver wel degelijk nodig om de elementaire levens behoeften te kunnen betalen. Het Monopoly geld zal wereldwijd heersen en dus heel weinig waarde hebben. China en Rusland en ook enigszins Turkije en India (bevolking) hebben de gevolgen van het jarenlang drukpersen en lage rente geëxtrapoleerd en hebben hun strategie daarop af gestemd. Omdat het totalitaire regimes zijn kunnen ze deze strategie afdwingen. Ofschoon voorspellingen weinig geloofwaardigheid krijgen, hecht ik er toch aan, aangezien het verleden dat bewezen heeft. 1) Er zal een oorlog uitbreken tussen de Sjiieten (Iran-Irak-Turkije),en Soennieten (Saudi Arabië, Libië en Egypte) waarbij de Sjiieten zullen winnen via vernietiging van de Saudische olie bronnen. De daarop volgende aanval op Israël, zal tot een totale vernietiging leiden van de Sjiitische legers via een atoom oorlog.(de slag bij Armageddon) 2)Het financiële systeem zal instorten eerst via tweedracht en verzwakking van de V.S.en de E.U. (banken).collaps.Extreme partijen komen op, maar zullen alles meer verergeren.3) Er zal in Frankrijk en Italië een tweestrijd uitbreken tussen de autochtone en allochtone moslim bevolking. Rusland zal van de verzwakking van de E.U. landen misbruik maken..Erosie van landbouw gronden zal tot hongersnoden leiden en nog meer hordes allochtonen naar het noorden (Duitsland-Engeland) aantrekken..Om een lang verhaal kort te maken: Goud en zilver zal maar tijdelijk ruilmiddel zijn. Er zal een ruilhandel ontstaan in eerste levens behoeften.Ik hoop dat e.e.a. niet uitkomt, maar een oorlog in het Midden Oosten, zal de Westerse achilleshiel van olie-consumptie zeker fors raken. Sociale onrust door een hoge inflatie is dan het gevolg, zeker nu de Centrale banken met de rug tegen de muur staan.(Maan Arkenbosch) Overigens===> een gelukkig en gezond 2018!

    Beantwoorden
  • joepdekat

    Door je diep in de schulden te steken ontneem je zelf je vrijheid en wordt je tot een loonslaaf gemaakt.
    Zo blijven de banken en de overheid controle houden ze zijn doodsbang dat je alles afbetaald en zelfstandig je energie opwekt er valt dan niets meer te melken.
    Vandaar de nieuwe wet als je huis vrij is van hypotheek dan wordt het gezien als vermogen en kan de roverheid weer incasseren. Het maakt niet uit wie er aan de macht is links of rechts over er tussen betalen moet je toch.
    Het zijn mooie woorden van de centrale bankiers, maar de realiteit is dat zij wereldwijd de afgelopen 12 maanden voor in totaal $1,6 biljoen aan hun balans hebben toegevoegd. Helaas zien we dit niet terug in de goud of zilverprijs integendeel er zijn natuurlijk allerlei lieden die hier een verklaring voor hebben maar daar licht de zolder al vol van.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo