Defensief beleggen blijft voorlopig troef

Het zal u misschien niet opgevallen zijn, maar in de afgelopen veertig jaar zijn er maar twee verdedigers uitgeroepen als wereldvoetballer van het jaar. Niemand zal ontkennen dat goed verdedigen een vaardigheid is, maar we kijken allemaal liever naar Lionel Messi dan naar Bruma of Ramos. Voor de wereld van het beleggen geldt min of meer hetzelfde. Beleggers kijken liever naar creatieve bedrijven die sectoren opschudden en die heel veel potentieel in zich bergen. Een bedrijf als Amazon.com of Apple spreken meer tot de verbeelding dan Deutsche Post of General Electric.

Het kan zomaar, dat het lopende jaar de uitzondering op de regel wordt. Het zijn bedrijven die een mooi dividend bieden die de meeste aandacht van beleggers trekken. In de VS doen de sectoren ‘Utilities’ en ‘Telecom’ het uitstekend met groeicijfers van respectievelijk 15% en 11,5%. De S&P 500 Dividends Aristocrats, een index van 50 namen, is bijna 10% gestegen in dit jaar, terwijl de brede index beneden de 4% blijft. In Europa zien we hetzelfde beeld. Defensieve aandelen doen een premie ten opzichte van cyclische.




Defensief beleggen

Het nut van defensief beleggen bleek onomstotelijk tijdens de heftige beursschokken aan het begin van het jaar. Ze zijn echter sindsdien blijven schitteren, ondanks het herstel op de internationale aandelenbeurzen. Hoe lang defensieve aandelen nog blijven schitteren, hangt van enkele factoren af. Zal de Federal Reserve dit jaar alsnog de rente een of twee keer verhogen? En zal de Europese economie eindelijk meer vaart krijgen?

defensive-stocksDe recente geschiedenis bewijst dat obligatie-achtige aandelen zoals ‘Utilities’ erg kwetsbaar zijn voor renteverhogingen. Toen Ben Bernanke in 2013 het stopzetten van het QE programma aankondigde, moesten de defensieve ‘Utilities’ een flinke veer laten. De kans op een renteverhoging in 2016 lijkt op dit moment niet erg groot. Sterker nog, deze week verwachten voor het eerst meer beleggers een renteverlaging door de Federal Reserve. De economie en de arbeidsmarkt daar kwakkelen en de centrale bank zal niet nog meer zand willen strooien in de motor van economische groei. In Europa hangt een versnelling van de economische groei toch ten dele af van het gezond worden van de bancaire sector en daar gaat het niet echt vlot mee.

Daar staat tegenover dat de extreem lage en steeds vaker negatieve rente een ferme steun in de rug van defensieve aandelen vormt. Steeds meer staatsobligaties worden onaantrekkelijker voor zelfs de meest verstokte obligatiebeleggers. In hun zoektocht naar veilige alternatieven komen ze terecht bij de defensieve aandelen.

Monetair beleid stimuleert defensief beleggen

Het ziet er niet naar uit, dat de Bank van Japan en de ECB snel hun programma’s voor kwantitatieve verruiming gaan stoppen. Sterker nog, de ECB heeft nog onlangs het programma uitgebreid met het opkopen van bedrijfsobligaties. Het aantal ‘obligatievluchtelingen’ zal zodoende alleen maar blijven groeien.

Er is op papier altijd nog kans, dat de inflatie gaat aantrekken doordat olieprijzen snel gaan stijgen. Een stijgende inflatie of inflatieverwachting kan het rendement op obligaties omhoog jagen. Maar hoe groot is de kans op een sterke stijging van bijvoorbeeld de olieprijzen als de economie in de wereld eerder dreigt af te koelen dan te versnellen? Voorlopig is op de beurs verdedigen vooralsnog populairder dan aanvallen.

Cor Wijtvliet

Deze bijdrage is mogelijk gemaakt door Beurshalte

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo