In augustus 2007, inmiddels tien jaar geleden, zei de gouverneur van de Bank of England dat het financiële systeem veel degelijker was geworden, omdat banken hun risicovolle bezittingen door middel van securitisatie gemakkelijk konden herverpakken en doorverkopen aan pensioenfondsen en andere beleggers. Daarmee was het risico van de bankbalans verdwenen.
Met het bundelen en doorverkopen van hypotheken en andere leningen verdween niet alleen het risico op de bankbalans, ook ontstond er een grote markt van verhandelbare schuldpapieren die volgens de grote kredietbeoordelaars net zo veilig waren als staatsleningen.
De gouverneur van de Bank of England concludeerde dat het financiële systeem aanzienlijk veiliger was geworden. Letterlijk zei hij daarover het volgende: “Ons systeem is nu niet meer zo kwetsbaar. De groei van securitisatie heeft die kwetsbaarheid aanzienlijk verminderd.”
Iets meer dan een jaar later werd het tegendeel al bewezen, toen Lehman Brothers het hele financiële systeem in haar val dreigde mee te sleuren. De honderden miljarden aan gebundelde en doorverkochte leningen waren onverkoopbaar geworden, omdat niemand op dat moment kon inschatten hoeveel slechte hypotheken er in deze gebundelde portefeuilles zaten.
Risicovrij
Door het herverpakken van leningen werden de risico’s van de onderliggende Amerikaanse huizenmarkt op een statistisch verantwoorde wijze weggepoetst. De laatste twijfels van beleggingsfondsen werden weggenomen door kredietbeoordelaars die (in ruil voor een zak geld) hun zegen uitspraken en door verzekeraars als AIG die voor een kleine premie het risico van beleggers overnamen.
Terwijl de Amerikaanse banken, verzekeraars en kredietbeoordelaars een grote financiële ramp aan het voorbereiden waren keken toezichthouders en centrale banken toe. Misschien waren ze er werkelijk van overtuigd dat de markt deze risico’s zelf wel kon beheersen…
Herhaling van zetten?
De gouverneur van de Bank of England maakte dus een verkeerde inschatting van de risico’s van het bundelen en doorverkopen van hypotheekportefeuilles. Zijn Amerikaanse collega Ben Bernanke bij de Federal Reserve zag het niet veel beter, want die ontkende vlak voor het hoogtepunt van de Amerikaanse huizenmarkt nog dat er sprake is van een bubbel.
We zijn nu tien jaar verder en door de kunstmatig lage rente lijkt alles weer normaal. De beurzen staan weer op recordhoogte, terwijl de volatiliteit op de aandelenmarkt alsmaar verder daalt. Daaruit blijkt dat beleggers weer veel vertrouwen hebben en weinig oog hebben voor de risico’s. Ondertussen stijgen de huizenprijzen weer en verstrekken de banken weer volop hypotheken.
Volgens Janet Yellen, de voorzitter van de Federal Reserve, zal deze generatie waarschijnlijk nooit meer zo’n financiële crisis meemaken als die van 2008. Gelooft u dat nog?
Frank Knopers
Wilt u reageren? Mail naar [email protected]
Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op Goudstandaard. Goudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].
Reageren op deze column kan onderaan dit artikel of per email naar [email protected]
9 gedachten over “Column: Hebben centrale banken iets geleerd van de crisis?”
Der Centrale banken staan onder gezag van de politiek, welke zijn macht en baantjes, via verwevenheid met het groot-kapitaal en Banken wenst te bestendigen. Het is een financieel en meer nog een politiek schaakspel, waarbij de bevolking als vrij machteloze de grote verliezer is. Saillant is dat vooral de Noordelijke E.U. banken steeds meer strafrente moeten betalen aan de ECB/€urocraten. Dat wordt mogelijk een buffer voor eventuele verliezen op opgekochte drukpers obligaties van de Zuidelijke E.U. landen, wanneer er een rente verhoging of krimp van de ECB balans gaat plaats vinden. Dus het politieke systeem. zoals het nu fungeert, moet op de helling. Daarvoor is een omwenteling, welke kan ontstaan door sociale onrust of macht toegepast door de bevolking via internet mogelijk. Een handels of interventie oorlog kan het momentum worden.
https://www.youtube.com/watch?v=9dY4WlxO6i0&t=417s
must see docu er komt wat aan [the next crisis .https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwiPp5PapOPUAhXBXBoKHQPqC6gQFggtMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.2doc.nl%2Fdocumentaires%2Fseries%2Fnpo-doc-exclusief%2F2015%2Fboom-bust-boom.html&usg=AFQjCNHmL_sDZFfXmzgYjWGt4Iyp9Aj68g
Zie de docu hieronder !!!!!!!we leren het nooit ,iedere crash geeft de volgende als men denkt dat alles weer goed gaat .Ik vind deze docu 1 van de beste en het lijkt mij nu de tijd om hem te plaatsen .Zie de bubbels dan herken je de crypto bubbel .
PM is nog lang niet in een bubbel dus niet ergens in stappen wat top maar bodem kopen .
Bekende documentaire ja, die hebben we begin 2016 al op Marketupdate gezet. Zie deze link: https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/documentaire-boom-bust-boom/
De maker van deze docu werd ook geïnterviewd bij Café Weltschmerz, ook een interessant gesprek. Zie https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/theo-kocken-binnen-tien-tot-vijftien-jaar-wereldwijde-schuldsanering/
Die ga ik nu kijken ;-] mvg
Als de voortekenen ons niet bedriegen is er binnen 36 maanden in de wereld alles heel helder en duidelijk.
De ontwikkelingen van de laatste weken met de nieuwe sancties naar Rusland die Rusland totaal geen pijn doen maar wel de EU wereld en zoals er zonet te lezen is de VS gaat ook op de pijnbank.
Eerst word het probleem Syrië opgelost, VS gaat hoe dan ook uit het midden Oosten vertrekken.
heden blijkt dat China samen met Rusland zijn staatsschuld herstructureren om de dollar IMF en Wereldbank buitenspel ter zetten en daarmee een belangrijke stap richting liquidatie van dollar hegemonie en daarmee is de macht van VS en dollar incl. petrodollar gebroken.
Rusland toont het ene na het andere superieur wapensysteem daarmee De VS duidelijk te maken dat het tijdperk van oorlog voeren voorbij is en elke poging dermate ernstige afstraffing word voor VS en zijn bevolking.
De politiek van EU is afgelopen dagen duidelijk gemaakt door Putin en Jing dat er wel op eigen benen moet gaan staan dus niet in het openbaar steun betuigen aan VS en zijn sancties maar via de achterdeur in Moskou en Peking smeekt om geholpen te worden.
Als bovenstaande passeert is dan is het financieel systeem ook gelijk bij de les omdat dan 90% van wat onder het woord lening valt weg gegooid kan worden
Ik zie de Verenigde Staten niet uit het Midden-Oosten vertrekken zo lang de dollar de wereldmunt blijft en dus koopkracht heeft. Het Amerikaanse militaire apparaat is oppermachtig, maar ook onbetaalbaar in een normale wereld waarin landen goederen voor goederen verhandelen en niet structureel dollarreserves opstapelen.
Je kunt het denk ik het beste vergelijken met de neergang van het Romeinse rijk, waar men ook aan zelfgenoegzaamheid en zelfoverschatting ten onder ging. De inflatie van de munt voor de instandhouding van het wereldrijk deed de rest.
Als de knaken op zijn de geldpers stop staat dan valt ook almachtig VS op zijn bek.