Help, water wordt een wereldwijd probleem

De strijd tegen het water kent in Nederland een eeuwenlange geschiedenis. Het voortbestaan van de Rijndelta hing mede af van het onder controle brengen en houden van de watermassa’s. Die bedreigden mens en dier, maar ook het land.
Nederland staat niet langer alleen in deze strijd. Steeds meer regio’s in de wereld worden geconfronteerd met de (economische) gevolgen van veel te veel water of veel te weinig.

Bedrijfsrisico’s
Een teveel aan water of een tekort is niet langer puur een probleem van overheden. Steeds meer bedrijven zien dat risico’s, samenhangend met water, van invloed zijn op hun resultaten onder aan de streep. Sterker nog, volgens het World Economic Forum is water naast bijvoorbeeld groeiende inkomensongelijkheid en veel te hoge staatschulden de grootste bedreiging voor het bedrijfsleven van de 21ste eeuw. Het gaat dan om het veroorzaken van schade aan gebouwen en gewassen, slechte kwaliteit en verstoringen in de waardeketen.

Verstoring groei
Enkele voorbeelden maken duidelijk, dat het Forum niet overdrijft. De Deutsche Bank heeft berekend, dat de langdurige droogte die in 2012 meer dan 30 staten in de VS teisterde, het land een vol procent aan economische groei heeft gekost. Om het allemaal nog wat erger te maken, het volgende. Ongeveer 20% van het wereldwijde bruto nationaal product wordt gegenereerd in regio’s die nu al te kampen hebben met langdurige periodes van ernstige tekort aan water. Volgens het International Food Policy Research Institute (IFPRI) kan dat percentage tegen 2050 meer dan verdubbeld zijn, als er niet snel serieus werk wordt gemaakt van duurzaam waterbeheer.


Platform
Veel bedrijven en instellingen zijn inmiddels tot de conclusie gekomen, dat het IFPRI absoluut niet overdrijft. Grote namen als General Electric en Goldman Sachs bundelen de krachten en zijn bezig met de inrichting van een online platform, Aqueduct, waarop andere bedrijven op basis van de laatste inzichten en cijfers de risico’s van water voor zichzelf in kaart kunnen brengen. Komend jaar ook, hoopt Aqueduct verschillende scenario’s te kunnen aanbieden van mogelijke water stres al dan niet gecombineerd met de effecten van klimaatverandering.
Voor sommige bedrijven duurt dit allemaal te lang en zijn zelf aan de slag gegaan op basis van de huidige data die op Aqueduct te vinden zijn. Zo is McDonalds druk bezig om de risico’s voor zijn wereldwijde bedrijfsvoering in kaart te brengen. Maar het bedrijf gaat nog verder. Het bedrijf is voornemens zijn toeleveranciers niet alleen te verplichten tot grotere efficiency in het waterverbruik, maar ook om zich op te werpen als stakeholders ter bescherming van de lokale watervoorraden.

Zakelijke praktijk
De boodschap is duidelijk. Watermanagement wordt steeds meer onderdeel van de zakelijke praktijk voor steeds meer bedrijven. Voor veel bedrijven is overigens de bewustwording van het belang van watermanagement de eerste stap naar een verder reikende strategie om verantwoorder om te gaan met natuurlijke voorraden. En dus ontwikkelen ze nu ook strategieën om het hoofd te bieden aan de groeiende risico’s die de natuur steeds meer voor de wereld in petto heeft. Bedrijven, die alles maar op hun beloop laten, zullen daar op den duur een hoge rekening voor gepresenteerd krijgen. Ze raken achterop bij de concurrentie, die wel in risicomanagement geïnvesteerd heeft.

Cor Wijtvliet

Bron

Andrew Steer, Water risk on the rise. Project-syndicate, September 16 2013

>> Wilt u de dagelijkse column van Cor Wijtvliet zonder een dag vertraging ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis Wijtvliets Investment Insider nieuwsbrief! <<

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Help, water wordt een wereldwijd probleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo