Triple Witching day

Vandaag, vrijdag 20 december 2013, is het ‘Triple Witching day’.  Dit is altijd op de derde vrijdag van de maanden maart, juni, september en december, wanneer de maand – en/of kwartaalcontracten voor aandelenopties , indexopties en indexfutures aflopen. In de afgelopen jaren  is het volume op de beurs veel  hoger geweest op Triple Witching dagen dan op andere dagen.

Als de expiratiedag nabij komt zijn handelaren druk bezig futures en opties door te rollen naar contracten met een expiratie verder in de toekomst, naar andere maanden of kwartalen dus. Dat massale doorrollen leidt ertoe dat de handelsvolumes sterk verhogen. Het zorgt vaak voor ongeordende en volatiele handelssessies. Zeker op dagen dat er ook nog eens groot nieuws de markt inkomt kunnen de effecten behoorlijk zijn. Met zoveel volume gaan koersen vaak anders op en neer dan ze gebruikelijk doen .

Een andere oorzaak van overmatige beweging heeft te maken met het feit dat in de ogen van veel handelaren de toekomstige optie- of futurecontracten te duur zijn. Zij kiezen er dan niet voor om door te rollen naar dat nieuwe contract, maar kopen de onderliggende waarde van die contracten. Dat kan dan ook weer koopdruk geven op de aandelenmarkten.

De laatste jaren ontstaat er steeds meer een tendens onder handelaren om niet tot het laatste moment te wachten met actie te ondernemen op aflopende contracten. Steeds vaker worden posities in de voorafgaande dagen gewijzigd of afgewikkeld. Het effect van Triple Witching is dan ook vaak wat minder groot dan tot een paar jaar geleden, wat overigens niet wil zeggen dat de mogelijke effecten van zo’n dag onderschat mogen worden. De handelaren van Momentumtrades opereren dan ook zeer voorzichtig vandaag. Het behalen van een constant rendement staat voorop en daar passen achtbaanritjes niet bij.

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse.

‘Gelijk krijgen over de koersrichting op termijn is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat.’

http://www.momentumtrades.nl/

Patrick Koopman

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse. ‘Gelijk krijgen over de koersrichting is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat. Technische analyse van koersen en grafieken brengt ons op het spoor van herkenbare patronen en repeterende bewegingen. Daar zit de winst.’ In een wereld waar veel gepraat wordt, is praktische toepasbaarheid nog wel eens ver te zoeken. Patrick verstaat de kunst om de materie terug te brengen naar ongekunstelde en doeltreffende oplossingen. Geld verdienen met beurshandel is voor velen toegankelijk gemaakt. Profiteer van Patrick’s trades op de future markten via Momentumtrades. www.momentumtrades.nl