Verkeerde veronderstellingen over daytrading

De laatste tijd wordt ik vaak geconfronteerd met opvattingen over daytrading die onjuist zijn. Bij veel mensen merk ik dat de term daytrading een hele andere lading meekrijgt dan wat de werkelijkheid is. Eerst maar eens beschouwen wat daytrading nou eigenlijk is en wat de voornaamste redenen zijn om het toe te passen.

Handelaren op de beurs moeten weloverwogen keuzes maken over de factoren en indicaties die zij een rol laten spelen in hun strategie. Een belangrijk punt hierin is de vraag of je posities overnight gaat aanhouden of dat je louter intraday werkt (dus een daytrader bent). In het laatste geval zorg je als handelaar ervoor dat je alle posities sluit voor het einde van de handelsdag. Doe je dat niet dan ben je geen (intra)daytrader meer. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om aan daytrading te doen, de meest voorkomende daarbij zijn:

  •        – Geen stress buiten beursuren om, er zijn dan tenslotte nooit  open posities.
  •        – Kort op de bal willen spelen: geringe koersbewegingen gebruiken om winst te nemen of je verlies te pakken.
  •        – Beperkt werkkapitaal beschikbaar hebben, waardoor je niet aan de verplichting van een hoge overnight-margin hoeft te voldoen
  • Angst voor openingsgaps: er kan tussen de slotkoers van gisteren en de openingskoers van vandaag een gat ontstaan. In de uren dat de beurs bij ons dicht is elders in de wereld de handel doorgegaan. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op onze beurskoersen waardoor er zogenaamde ‘gaps’ kunnen ontstaan. Deze gaps kunnen een grotere range overbruggen dan je had gewenst voor je positie. 

Bovenstaande overwegingen kunnen ervoor zorgen dat de keuze om te gaan daytraden een prima optie is. Het vreemde is echter dat veel mensen ten aanzien van daytrading er hele andere denkbeelden erop na houden in vergelijking met overnight traden. Een paar veronderstellingen die ik vaak hoor, maar beslist onjuist zijn:

  • Bij daytraden doe je dagelijks veel trades

Het is helemaal niet nodig (zelfs onwenselijk) om de hele dag als een dolleman op de knoppen te drukken. Daytraden wil niet zeggen dat je veel trades op een dag moet doen.

  • Een daytrader maakt dagelijks winst

Er hoeft niet iedere dag winst gemaakt te worden. Er kunnen periodes voorbij gaan waarin er goed wordt gescoord, maar er kunnen ook (langdurige) verliesperiodes zijn.  Het gaat erom dat er per saldo op langere termijn rendement gemaakt wordt. Omdat het om daghandel gaat wil het niet zeggen dat het succes van zo’n systematiek ook op dagbasis beoordeeld moet worden. Je moet gewoon op het eind van een jaar of een half jaar kijken wat er gebeurd is, dat doe je in een bedrijf ook.

  • Een daytrader neemt veel risico

Die stelling is bijna altijd onwaar. Risico loop je wanneer je dingen gaat doen waar je geen verstand van hebt of wanneer je een te groot deel van je werkkapitaal gebruikt voor een trade of je verlies te ver laat doorlopen. Omdat de meeste daytraders  een heel vast omlijnd plan hanteren om mee te werken zie ik dat zij meestal veel meer vat hebben op de risico’s dan langere termijn handelaren.

Alle veronderstellingen ten spijt kan ik zeggen dat daytrading  een hele lucratieve manier van werken is als het op de juiste manier gedaan wordt. Als u overweegt meer te gaan doen met daytrading zijn wij altijd beschikbaar voor vragen of  commentaar.

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse.

‘Gelijk krijgen over de koersrichting op termijn is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat.’

http://www.momentumtrades.nl/

daytrading

Patrick Koopman

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse. ‘Gelijk krijgen over de koersrichting is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat. Technische analyse van koersen en grafieken brengt ons op het spoor van herkenbare patronen en repeterende bewegingen. Daar zit de winst.’ In een wereld waar veel gepraat wordt, is praktische toepasbaarheid nog wel eens ver te zoeken. Patrick verstaat de kunst om de materie terug te brengen naar ongekunstelde en doeltreffende oplossingen. Geld verdienen met beurshandel is voor velen toegankelijk gemaakt. Profiteer van Patrick’s trades op de future markten via Momentumtrades. www.momentumtrades.nl