Waar is de uitgang?

Het toepassen van een stop loss is een must voor een trader. Alvorens een trade te doen, moet de trader precies weten wanneer hij de positie sluit als de handel tegen hem in gaat. Als een strategie bijvoorbeeld vraagt om de stop loss – op een long positie – onder de low van de vorige 30 minuten bar te plaatsen, moet het ook gedaan worden. Een trader moet daar zeer gedisciplineerd in zijn en geen seconde over twijfelen.

Maar let op: het plaatsen van een stop loss order is geen garantie dat je order ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt tegen de gewenste prijs. Als er geen kopende partij in de markt is voor de prijs die je wenst zal je die prijs ook niet kunnen ontvangen. De markt herkent zo’n order namelijk niet als stoporder, het is gewoon een ‘normale’ verkooporder die de trader als stoporder gebruikt. Een stop loss is dus een beetje ‘schijnveiligheid’.

Wanneer die stop ingeroepen moet worden kan van verschillende factoren afhangen: van een indicator die een bepaalde waarde bereikt, van bepaalde marktcondities of gewoon de prijs. Niet alle brokers geven de mogelijkheid om zogenaamde geavanceerde orders in te zetten. Je kunt daar bijvoorbeeld wel een stop loss plaatsen die gekoppeld is een prijsniveau, maar geen stop loss die gekoppeld is aan een andere conditie (bijvoorbeeld kruisende indicatorlijnen). Het is dus van belang om altijd goed te controleren of een gehanteerde strategie wel goed uitgevoerd kan worden bij de broker waar je handelsrekening loopt. Als dat niet kan is het wisselen van broker te overwegen, dat is beter dan je strategie aan te passen aan de technische mogelijkheden die de broker je geeft.

Ik plaats graag onmiddellijk na het innemen van een positie een stop loss, om te voorkomen dat ik de exit niet kan laten bepalen door emotionele ingevingen. Door meteen een stop fysiek te plaatsen en de stop niet enkel in gedachten te houden als uitstapniveau waarop je nog actie moet ondernemen, zal een trader niet het risico lopen een verliezenlatende positie te lang door te laten lopen.

Een effectieve strategie moet heel duidelijk over stop losses  beschikken en als handelaar moet je dus ook de techniek onder controle hebben over hoe die stops in te zetten.

Omdat het werkkapitaal het belangrijkste gereedschap van een trader is, moet hij elke cent daarvan  zo goed mogelijk beschermen. De beste manier om dat te doen is door vooraf te weten waar de uitgang zal zijn, zowel bij een winstgevende als verlieslatende positie. Niet alleen moet een strategie de handelaar een grote kans bieden op het verdienen van geld,  ook  moet die strategie de verliezen beperken.

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse.

‘Gelijk krijgen over de koersrichting op termijn is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat.’

http://www.momentumtrades.nl/

 

Patrick Koopman

Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse. ‘Gelijk krijgen over de koersrichting is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat. Technische analyse van koersen en grafieken brengt ons op het spoor van herkenbare patronen en repeterende bewegingen. Daar zit de winst.’ In een wereld waar veel gepraat wordt, is praktische toepasbaarheid nog wel eens ver te zoeken. Patrick verstaat de kunst om de materie terug te brengen naar ongekunstelde en doeltreffende oplossingen. Geld verdienen met beurshandel is voor velen toegankelijk gemaakt. Profiteer van Patrick’s trades op de future markten via Momentumtrades. www.momentumtrades.nl