Waarom stijgt die aandelenmarkt?!?

MSCI World aandelenindex stijgt naar recordhoogte

Waarom stijgt die aandelenmarkt?!?

Hoe kan dit nu!? We hebben een aanhoudende Westerse schuld-systeemcrisis en tegelijkertijd een flink stijgende aandelenmarkt. Misschien is het antwoord daarop vrij eenvoudig.

Om deze crisis te lijf te gaan, zwellen de ECB & FED balansen sterk aan door beheerste Quantitatieve Easing. De inflatoire effecten, die munt-devaluerend zijn, worden voorlopig op afstand gehouden. Daarom zit gans de Westerse economie in een stagflatie. Normaal gesproken zou de Amerikaanse dollar als lang als eerste gedevalueerd moeten zijn. Dat zou tevens een catastrofale ramp voor de hele wereld betekenen. We zitten namelijk nog steeds in een vlottend wereld muntsysteem met de $-reservemunt als spil. Een devaluerende dollar zou overal in de wereld het inflatiemonster loslaten!

Het komt er dus op aan om de Amerikaanse dollar relatief stabiel te houden. De olieprijs en de goudprijs mogen de $ niet devalueren. Je mag keizer $ niet in z’n blootje zien staan. Dan maar de beurzen omhoog stuwen met gemakkelijk beschikbaar geld aan zero rente (huurprijs). Dan heb je tenminste de illusie dat er economisch-financieel-monetair niks aan de hand is. Stijgende beurzen houden de $ sterk en daarmee ook de €.

Onhoudbaar

Dit kan natuurlijk niet zo heel lang volgehouden worden, omdat er economisch steeds minder rechtvaardiging is voor zo’n grote overwaardering van de aandelenmarkt. Het gratis geld moet daarom de financiële markten (financiële industrie) blijven ondersteunen zodat de schuldmisère niet te veel gaat afstralen op de economie en de valuta. De stijgende aandelenmarkt komt dus tot stand met manipulatieve interventies van de centrale banken. De financiële industrie blijft disproportioneel groeien ten overstaan van de stagnerende economie. Dit is een onhoudbare situatie.

In 2014 zal dan de forse rekening van dit alles komen bovendrijven. De stagnerende economie zal dan hyper-inflatoir op gang moeten gebracht worden. Daar komt onvermijdelijk looninflatie van. En dan is echt het hek van de dam! De verschillende inflaties gaan dan ook flink devaluerend doorwerken op alles. Allemaal in de hoop dat de Westerse economie uit z’n stagnering geslingerd kan worden. Dat gaat pijn doen…

————————————————————————————————-

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstudieforum.com, een besloten discussieforum waar men de ontwikkelingen in de goudmarkt op de voet volgt en bediscussieert. Een levenslange registratie voor het Goudstudieforum kost €125 of één Krugerrand van 1/10 troy ounce. Marketupdate noch Goudstudieforum heeft betaald (gekregen) voor deze bijdrage.

www.goudstudieforum.com

————————————————————————————————-

Goudstudieforum

Goudstudieforum heeft al verschillende columns geschreven voor Marketupdate.

goudstudieforum-logo