Bulgarije wil binnen een half jaar de procedure in gang zetten om toe te treden tot de eurozone. Dat zei de Bulgaarse Minister van Financiën Vladislav Goranov donderdag tegenover een groep journalisten in de hoofdstad Sofia. Nog voor de zomer wil het voormalige Oostblokland het Exchange Rate Mechanism (ERM II) in gang zetten, een verplichte procedure voor landen die de euro willen invoeren.
Bulgarije werd op 1 januari 2007 lid van de Europese Unie en kreeg daarmee de mogelijkheid om op termijn ook de euro in te voeren. Het land heeft nu nog haar eigen munt, maar die is al jaren tegen een vaste wisselkoers aan de euro gekoppeld. Volgens Goranov zijn er geen goede redenen meer te bedenken om Bulgarije buiten de muntunie te houden. Door de koppeling met de euro volgt de centrale bank het beleid van de ECB en is er geen mogelijkheid meer om de munt te devalueren. Bulgarije heeft een staatsschuld van minder dan 30% van het bruto binnenlands product en een evenwicht op de begroting, waarmee ze haar financiën beter op orde heeft dan de meeste eurolanden.
Uitbreiding eurozone
Van de 28 landen in de Europese Unie hebben 19 landen hun eigen valuta al ingewisseld voor de euro. De overige landen zijn ook verplicht om op termijn de euro in te voeren, zodra deze voldoen aan alle voorwaarden. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn vrijgesteld van de verplichting om de gemeenschappelijke munt over te nemen. Zweden hield in 2003 een referendum, waar de bevolking in meerderheid zich uitsprak tegen invoering van de euro.
Bulgarije is klaar om euro in te voeren
4 gedachten over “Bulgarije wil euro invoeren”
Het is onbegrijpelijk dat zo een corrupt land, voorzitter is van de E.U. Bulgarije is het armenhuis van de E.U. , waar zakken geld naar toestromen. Intussen vertrekken meest hoog opgeleide jongeren, waardoor de economische opgang niet kan opstarten. Ouderen krijgen €.160,- pensioen per maand en drie-vierde van de bevolking zit onder de armoedegrens. Gewoon een bodemloze put, maar de €urocraten willen de boel, ook al gaan wij er aan onderdoor, bij elkaar houden.
Hopelijk is Italië in staat om het Europese tij te keren….. o, o wat hoop ik dat zij de unie opblazen door eruit te stappen! Het is een dubbele regering welke wij als landen in Europa hebben, en het kost me toch een berg geld die ellende! Elke dag dat het stopt is de dag naar een betere toekomst!
Er viel mij iets op in de media omtrent de verhandelingen in Duitsland om een nieuwe regering te vormen de zgn GROKO CDU/CSU met SPD.
tijdens een van de clips op Russia Today DLD was een van de struikel zaken waar men niet uitkomt.
En dat is de verdeling 2180.000 miljard euro aan obligaties die via hr Drahgi bij de ECB zijn gestald.
Hoe je ook went of keert eens zal deze berg waardeloze obligaties verdeelt worden over de lidstaten.
Het voorstel voor zover ik dat begreep is dat de veroorzakers 60% toebedeelt krijgen te weten Spanje, Italië, Portugal en Griekenland.
En de 40% zijn voor de Noordelijke leden zoals Duitsland.
Nu daarop kwam er een mededeling uit Italië dat in dat geval per direct uit de euro stappen maar ook uit de EU.
Zoals gewoonlijk word dit natuurlijk ten stelligste ontkent maar waar rook is meestal ook vuur.
En het loopt in Duitsland allemaal niet zo lekker.
Mede omdat Rusland dreigt met dat de Oekraïne crisis politiek moet worden opgelost omdat anders mogelijk Rusland Oekraïne bezet en alle economische handel met EU stopt.
Rusland zit op rozen nu er 2 nieuwe olie kanalen naar China in bedrijf zijn gekomen en binnen 3 maanden komt er een aardgas leiding in bedrijf van 50 miljard m3.
Wie maakt hen wat.
Dus ik begrijp al dit soort verhalen die positief zijn over de euro op geen enkele wijze.
En wat te denken over het gehele Oostblok wat volgens de EU commissie per 1 mei as. geheel moet gaan functioneren volgens EU grondwet anders is het einde oefening.
Overigs indien VS dodelijke wapens gaat leveren aan Oekraïne zijn wij zeker de klos en daarbij denkend dat sancties van Rusland naar het westen wel een heel vervelend kunnen uitpakken zoals,
Geen ruimtevaart en motoren voor VS, geen aluminium en titaan leveringen uiteraard ook geen olie en gas enz.
Dan gaan VS/EU zeer snel 5 octaven lager zingen.
Europa moet terug naar de kerntaken waar het ooit voor is opgezet (zoals ons is voorgehouden, kan ik beter zeggen). Het bevorderen van handel tussen de lidstaten en waar nodig het gelijktrekken van wetgeving omtrend het vervoer van goederen en personen. Niets meer, niets minder.
Ondanks het huidige Europa, doet elk land maar wat.
Zo zit ik vandeweek te kijken wat ik allemaal moet weten om 2 weekjes vakantie in Slovenië te gaan doorbrengen. Reis gaat dan per auto. Teneerste is daar het tolvignet voor Oostenrijk. Je rijdt er alleen maar doorheen, maar je moet een vignet voor 2 maanden kopen (26,50 euro). Voor Slovenië moet je een vignet voor 1 maand kopen (30,- euro). Die kun je niet vantevoren kopen, want de dag van aankoop is de dag dat die ingaat. Dus je moet aan de grens iets zien te regelen, wat volgens velen die mij zijn voorgegaan niet altijd vlekkeloos gaat. Volgend jaar komt er nog een Duits vignetje bij, als je hetzelfde reisje wil maken.
Dat is het betaal verhaal. Vervolgens kijk ik naar regeltjes omtrend kinderzitjes.
Ik kan het hele verhaal wel gaan ophangen, maar dat is zonde van uw tijd. Het komt erop neer dat ik afgelopen jaar de kinderzitjes heb verkocht, omdat ze in NL, B en Fr niet meer nodig waren, maar dat ik er nu weer één moet regelen voor Slovenië. Om gek van te worden.
Overheden schijnen alles altijd beter te weten. Waarom komt elke overheid dan tot andere conclusies en wetten?
Europa? Eén grote clownsshow.