Bulgarije wil euro invoeren

Bulgarije wil binnen een half jaar de procedure in gang zetten om toe te treden tot de eurozone. Dat zei de Bulgaarse Minister van Financiën Vladislav Goranov donderdag tegenover een groep journalisten in de hoofdstad Sofia. Nog voor de zomer wil het voormalige Oostblokland het Exchange Rate Mechanism (ERM II) in gang zetten, een verplichte procedure voor landen die de euro willen invoeren.

Bulgarije werd op 1 januari 2007 lid van de Europese Unie en kreeg daarmee de mogelijkheid om op termijn ook de euro in te voeren. Het land heeft nu nog haar eigen munt, maar die is al jaren tegen een vaste wisselkoers aan de euro gekoppeld. Volgens Goranov zijn er geen goede redenen meer te bedenken om Bulgarije buiten de muntunie te houden. Door de koppeling met de euro volgt de centrale bank het beleid van de ECB en is er geen mogelijkheid meer om de munt te devalueren. Bulgarije heeft een staatsschuld van minder dan 30% van het bruto binnenlands product en een evenwicht op de begroting, waarmee ze haar financiën beter op orde heeft dan de meeste eurolanden.

Uitbreiding eurozone

Van de 28 landen in de Europese Unie hebben 19 landen hun eigen valuta al ingewisseld voor de euro. De overige landen zijn ook verplicht om op termijn de euro in te voeren, zodra deze voldoen aan alle voorwaarden. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn vrijgesteld van de verplichting om de gemeenschappelijke munt over te nemen. Zweden hield in 2003 een referendum, waar de bevolking in meerderheid zich uitsprak tegen invoering van de euro.

Bulgarije is klaar om euro in te voeren