Bundesbank: Steeds meer bankbiljetten wordt opgepot

Door de extreem lage rente houden spaarders steeds meer contant geld aan, zo constateert de Bundesbank. Volgens de centrale bank worden negen van de tien bankbiljetten die in Duitsland in omloop worden gebracht nooit gebruikt om in eigen land mee te betalen, maar om in de spreekwoordelijke oude sok te stoppen. Ook verdwijnen er opvallend veel bankbiljetten naar het buitenland, waar ze zowel als betaalmiddel als spaarmiddel gebruikt wordt.

“Banken in Duitsland hebben vorig jaar ongeveer €12 miljard aan contant geld opgenomen om dat fysiek te kunnen bewaren”, zo verklaarde Bundesbank bestuurslid Carl-Ludwig Thiele deze week tegenover journalisten in Frankfurt. In een driejaarlijkse onderzoek naar het gebruik van contant geld in Duitsland merkt de centrale bank op de meeste eurobiljetten die in Duitsland in omloop worden gebracht hun weg vinden naar het buitenland.

Eurobiljetten populair

De wereldwijde vraag naar eurobiljetten is volgens Thiele inmiddels bijna even groot als de wereldwijde vraag naar dollarbiljetten. “Dit geeft blijk van een enorm vertrouwen in de munt”, aldus de centraal bankier. De vraag naar contant geld in de grootste economie van de eurozone steeg vorig jaar met 7% – bijna twee keer zoveel als de groei van de Duitse economie – naar een totaal van €635 miljard. De Bundesbank is met een marktaandeel van ongeveer zestig procent de grootste leverancier van deze biljetten.

Veel van het geld blijft echter niet in eigen land, want uit het onderzoek van de centrale bank blijkt de maar liefst de helft van de uitgegeven biljetten al snel zijn weg vindt naar landen buiten de eurozone, terwijl veertig procent van het totaal binnen de muntunie blijft met als doel opgepot te worden. In de helft van die gevallen gebeurt dat buiten Duitsland.

Uiteindelijk wordt dus maar één op de tien eurobiljetten die de banken in Duitsland in omloop brengen ook daadwerkelijk gebruikt voor het binnenlandse betalingsverkeer. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar de hoeveelheid contant geld die in handen is van de bevolking. Zou je het totaal van €635 miljard delen door het aantal inwoners, dan zou er voor iedere Duitser ongeveer €7.700 aan cash zijn. Maar in werkelijkheid ligt het gemiddelde per inwoner volgens cijfers van de Bundesbank slechts op €107.

Vlucht in contant geld

De populariteit van bankbiljetten is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de extreem lage spaarrente, maar het is ook denkbaar dat Duitsers minder vertrouwen hebben in de stabiliteit van de bankensector. Met contant geld heb je minder tegenpartij risico en kun je op ieder moment betalingen doen. In dat opzicht lijkt het een soort veilige haven te zijn geworden, in het verlengde van edelmetalen als goud en zilver.

Voor het dagelijkse betalingsverkeer geeft men overigens steeds vaker de voorkeur aan het gemak van elektronische betaalmiddelen als bankpassen, internetbankieren en mobiel bankieren. In 2017 werd 48% van alle transacties in Duitsland met contant geld betaald, terwijl dat in 2008 nog bij 58% van alle transacties het geval was.

Steeds meer bankbiljetten worden opgepot