China vraagt goud en diamanten als onderpand voor lening

Zimbabwe gaat de toekomstige opbrengst van haar export van goud en diamanten als onderpand beschikbaar stellen voor leningen van China, zo schrijft The Source. China heeft de afgelopen drie jaar in totaal voor $1,5 miljard aan leningen verstrekt aan het Afrikaanse land, dat gebukt gaat onder een zware schuldenlast. Omdat de regering van Zimbabwe moeite heeft om de schulden af te lossen heeft ze een regeling getroffen met de Chinese geldschieters. Door de opbrengsten van de mijnbouw als onderpand aan te bieden kan Zimbabwe in de toekomst weer geld lenen van China.

Vorig jaar verdiende het Afrikaanse land $1,97 miljard met de export van grondstoffen, ongeveer 64% van de totale opbrengsten in vreemde valuta. Afgelopen maandag maakte de Zimbabwaanse minister van Mijnbouw bekend dat de nieuwe Mining Promotion Corporation gaat vaststellen welke ondergrondse schatten als onderpand beschikbaar worden gesteld voor de leningen.

China investeert in Afrika

De Chinezen investeren volop in Afrika, met als doel de levering van diverse grondstoffen veilig te stellen. Zimbabwe heeft volgens Bloomberg na Zuid-Afrika de grootste reserves van platina en chroom. Ook beschikt het land over andere waardevolle grondstoffen, zoals diamanten, goud, steenkool en ijzererts. China investeerde in 2010 nog maar $35 miljoen in de economie van Zimbabwe. In 2011 was dat gestegen tot $460 miljoen en in het afgelopen jaar hadden de investeringen een totale omvang van $600 miljoen.

Het is opmerkelijk dat Zimbabwe toekomstige opbrengsten uit grondstoffen als onderpand aanbiedt aan de Chinezen. Het kan een voorbeeld zijn voor andere landen die over veel grondstoffen beschikken, maar die er financieel slecht voor staan. Dit voorbeeld laat ook zien dat in extremis niet de mijnbouwbedrijven, maar de overheid, beslag kan leggen op de grondstoffen.

China accepteert toekomstige opbrengst van goud en diamanten als onderpand voor lening

China accepteert toekomstige opbrengst van goud en diamanten als onderpand voor lening (Bron: The Source)