Chinese investeerders helpen Portugal

Chinese investeerders spelen een belangrijke rol in het oplossen van de schuldenproblematiek in Portugal. Als lid van de eurozone moet ook Portugal bezuinigen, wat betekent dat verschillende staatsbedrijven en andere bezittingen van de staat onder druk vanuit Brussel in de verkoop worden gezet. Met de verkoop van (aandelen in) nutsbedrijven en infrastructuur schraapt een land als Portugal wat geld bij elkaar om te kunnen voldoen aan de Europese begrotingsregels. En waar komt een groot deel van dat geld vandaan? Juist, van Chinese investeerders…

De Financial Times bericht dat Chinese bedrijven grote belangstelling hebben voor de Portugese infrastructuur, omdat Chinese managers op die manier voet aan de grond kunnen krijgen in landen waar Portugees gesproken wordt en landen die vroeger koloniën waren van Portugal. De privatisering van bezittingen heeft de Portugese regering de afgelopen drie jaar €9,2 miljard opgeleverd, waarvan maar liefst 45% voor rekening komt van Chinese investeerders die kansen zien in het Zuid-Europese land.

overnames-china-portugalChina winkelt in Portugal

De acquisitiegolf begon in 2011, toen het Chinese Three Gorges Corporation een bedrag van €2,7 miljard op tafel legde voor een 21% belang in het grootste Portugese energiebedrijf. Drie maanden later spendeerde het Chinese State Grid een bedrag van €1,4 miljard voor een 25% aandeel in de Portugese stroomnetbeheerder Ren. Dit jaar heeft het Chinese conglomeraat Fosun een bedrag van €1 miljard neergeteld voor een 8% meerderheidsbelang in Caixa Seguros, de grootste verzekeraar van Portugal. Hetzelfde conglomeraat biedt nu ook op bezittingen die de Espirito Santo Financial Group in de etalage heeft gezet.

Ook in andere landen waar Portugees de voertaal is doen Chinese bedrijven investeringen. Zo investeerde het Chinese staatsbedrijf Sinopec $4,8 miljard voor een 30% belang in Galp Energia, de Braziliaanse tak van een groot Portugees energiebedrijf. Ook de Chinese telefoonfabrikant Huawei heeft volgens de Financial Times al €40 miljoen geïnvesteerd in de markten van Brazilië, Angola, Mozambique en Portugal.

Er zijn veel grote Chinese bedrijven die over een riante hoeveelheid reserves beschikken. Deze financiële middelen gebruiken ze in toenemende maten om eigendommen te verkrijgen in andere delen van de wereld.

portugal-ft

Chinese bedrijven hebben miljarden over voor aandelen in Portugese nutsbedrijven (Afbeelding van Bloomberg)