Dertig jaar dalende rente

De volgende grafiek laat het renteverloop van de Amerikaanse 10 jaars staatsobligaties zien. Ten tijde van de ingreep van Paul Volcker aan het begin van de jaren ’80 om de hoge inflatie tegen te gaan steeg de yield op de staatsobligaties naar een piek van 15,8%. Sindsdien is de rente onder de voorzitters Alan Greenspan en Ben Bernanke continue verlaagd. Welk pad zal de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve vanaf begin februari inslaan?

Renteverloop-American-treasury

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “Dertig jaar dalende rente

  • Zodra de steriele, en dus voorlopig niet inflatoire, centrale bank reserves terug in het kommerciële banksysteem zouden komen,…dan komt de Grote rente catch-22 op de proppen. Eenvoudiger gezegd : als geld terug zou moeten gaan rollen (geld omloopsnelheid hervatten), dan zou het rente-instrument weer normaal kunnen gebruikt worden. De voorwaarde voor dit alles is een aantoonbare heropleving van de ekonomie. Dan pas kan er begonnen worden met de EXIT afwikkeling…en stijgende geld omloop vanuit historisch dieptepunt. Degenen die nu denken dat dit niet hyper inflatoir kan en zal gebeuren, moeten dat verloop dan maar eens grondig uitleggen.

    Want het ophouden van QE (taper) betekent ook dat de zero rente moet ophouden terug naar normaal moet. Dit kan pas als iedereen opnieuw vol vertrouwen schuldpapier wenst te verhandelen. Dat vertrouwen kan pas gaan groeien als het ekonomisch beter gaat.
    Vandaag proberen ze ons uit die catch-22 te praten met optimisme fabrikatie en het opstuwen van de beurzen die het vertrouwen in de ekonomische heropleving moet stuwen.
    Wie ziet er al tekenen van duurzaam ekonomisch herstel !?

    Beantwoorden
  • die hyperinflatie kan dus nog heel lang op zich laten wachten?

    Beantwoorden
  • @ banker : waaruit besluit jij dat hyperinflatie dan lang op zich zal laten wachten ?

    Kan ekonomische stagnering dan -lang- aanslepen? Waarom moeten de beurzen dan irrationeel opgestuwd worden en de rente dicht bij zero gehouden worden? Wat gebeurt er als er plots een donderwolk verschijnt boven al dat optimisme (positieve verwachtingen)?
    We leven onder het regime (systeem) van SCHULD GEDREVEN politieke ekonomie. Zodra die schuld-drijving hapert (mondert-tapering) gaat die ekonomie ook verder stagneren en krimpen. Hoe raken we onder deze systemische catch-22 uit ?
    Ik zou dat allemaal héél graag haarfijn uitgelegd krijgen….

    Beantwoorden
  • door die catch-22 blijven de reserves bij de centrale bank en vandaar vloeien die niet in de economie toch?

    Beantwoorden
  • @banker
    Nee, dan is het ermee gedaan.
    http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Schuldgraad_naar_60_procent_in_20_jaar.9449303-3136.art
    Als ze de staatsschuld met 150 miljard verminderen moet er 150 miljard van de deposits L (D-150) bij de banken via de reserves A(R-150) naar de rekening van de government L(GD+150).
    Die rekening bij de bank L(D) is op de private person balans A(D).
    In simpel woorden : dat is uw geld. En hoe krijgen ze dat bij de government?
    In simpel woorden : taxatie.
    There is simply no other way! Das pas catch-22!

    U weet nog wel : altijd de 2 simpel balansjes in het achterhoofd houden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo